Інші завдання дивись тут...

СУЗІР'Я.

СУЗІР'Я - ділянки небесної сфери з розташованими на них зорями та іншими небесними тілами, окреслені умовними чіткими межами.

З 1922 р. зоряне небо умовно розділене на 88 сузір'їв

Дванадцять зодіакальних (перетинають екліптику небесної сфери) сузір'їв: Овен, Тілець, Близнюки, Рак, Лев, Діва, Терези, Скорпіон, Стрілець, Козеріг, Водолій, Риби. Тринадцяте сузір'я, що перетинає екліптику, має назву Змієносець.

Приклади інших сузір'їв.

Сузір'я Оріон видно в обох півкулях, а в Україні його можна бачити лише взимку.

Сузір'я Південний Хрест видно протягом року тільки в Південній півкулі, саме по ньому там визначають напрямок на південь.

Сузір'я Великої Ведмедиці (в Україні його здавна називають ще Великий Ківш, або Віз) видно протягом року в Північній півкулі, його центральна частина має форму ковша і складається з семи яскравих зір. 

Сузір'я Малої Ведмедиці (Малий Ківш, або Малий Віз) знаходиться поблизу Великої Ведмедиці у вигляді малого ковша, його найяскравіша Полярна зоря вказує напрям на північ у Північній півкулі.

 

Міф про виникнення Великої та малої Ведмедиці.

У богині Афродіти була служницею німфа Калісто. Могутній Зевс, всупереч богині, вирішив узяти за дружину її служницю. Щоб захистити красуню від переслідувань сердитої богині, Зевс перетворив її на ведмедицю і переніс на небо, так виникло сузір'я Великої  Ведмедиці. Щоб вона не сумувала, на ведмедицю перетворив улюбленого собаку німфи, так виникло сузір'я Малої Ведмедиці. Так їх поряд видно на зоряному небі.

 

Як знайти на небі Полярну зорю: треба через дві зорі, найвіддаленіші від ручки ковша, провести уявну лінію та відрахувати п’ять таких відстаней, як між зорями — наприкінці буде Полярна зоря, вона є останньою зіркою в ручці ковша Малої Ведмедиці.

Орієнтування за Полярною зорею: для спостерігача Північної півкулі Землі напрямок на Полярну зорю буде означати напрямок на Північний

полюс Землі, якщо стати до неї обличчям, то попереду буде північ, позаду — південь, ліворуч — захід, а праворуч — схід.

Визначення часу за зорею Мегрец у сузір'ї Великої Ведмедиці:

 

ЗОРЯНІ КАРТИ - схематичні зображення сузір'їв, перенесені на папір (найдавнішу карту з 800 зір склав китайський учений Ши Шен IV ст. до н.е).

Інші завдання дивись тут...

 

  • Назар
    ... з такими зоряними картами, діти ніколи не навчаться за такими картами і вказівками розуміти сузір'я, і зоряне небо, тільки "Кассіопею" й запам'ятав з цієї карти і чітко бачив її в небі. Що на рахунок сузір'я "Пегаса"? Що це за карикатури? Як зрозуміти і як знайти його в небі? Коли був малий, нічого не розумів на тій карті, зараз коли придбав собі телескоп, знаю як це сузір'я побачити на небі. А зараз найцікавіше, біля Пегаса пише "Андромеда", одне з безкорисливих слів для дітей на цій карті. Замість того дурного міфу описаного в цій темі, краще б написали що Андромеда - це найближча галактика до нашої галактики і найбільша яку можна побачити, те що її можна знайти відштовхуючись від сузір'я Пегаса. Також її можна побачити неозброєним оком у вигляді звичайної зірки, але дивлячись в оптичні прилади (монокуляр, бінокль, телескоп) можна побачити вже не як "зірку", а як пляму, схожу на галактику. Ось ця шкільна "програма", це така маячня, без Google нічого не зрозумієш, хоча коли я вивчав цю тему і не знав про Google. -------- Початок коментаря, який містить ненормовану лексику, видалений модератором сайту, який переглядають учні. Автор коментаря уникнув "бана", оскільки загалом зауваження слушне.
    12 жовтня 2022 03:04