Інші завдання дивись тут...

ТЕПЛОВІ ПОЯСИ НА ЗЕМЛІ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ПРИРОДУ.

Земля має форму кулі та кут нахилу так, що сонячне проміння освітлює її під різними кутами: на екваторі падає прямовисно, а біля полюсів – тільки ковзає.

 

Освітлення й нагрівання поверхні залежить від її розташування на Землі: чим ближче до екватора, тим більший кут падіння сонячних променів, тим сильніше вона нагрівається, а з віддаленням від екватора до полюсів кут падіння променів зменшується, поверхня нагрівається менше і стає холодніше.

Найнижча температура на Землі 89,2°С (Антарктида). 

Найвища температура на Землі — +58°С (м. Триполі в Лівії, Африка).

 

ТЕПЛОВІ ПОЯСИ — смуги з певними температурами повітря, які різняться між собою кількістю тепла, що надходить від Сонця.

Два холодні пояси мають суворі умови: більшу частину року триває зима, тоді Сонце впродовж декількох місяців майже не з'являється на небі, спостерігається полярна ніч, панують люті морози, сильні вітри, влітку хоч Сонце цілодобово практично не заходить за горизонт, спостерігається полярний день, але його проміння лише ковзає по земній поверхні й слабо її нагріває.

Два помірні пояси мають виражену зміну пір року: зими, весни, літа й осені;  морозна та сніжна зима менш тривала, влітку спекотні дні. 

Тропічний пояс – найбільш спекотний, Сонце піднімається високо над горизонтом, поверхня добре прогрівається, змін пір року не буває, тривалість дня і ночі становить приблизно по 12 годин,  Сонце буває в зеніті двічі на рік.

 

Україна розміщена в Північному помірному поясі.

Інші завдання дивись тут...