Інші завдання дивись тут...

ГАЛАКТИКИ – ЗОРЯНІ СИСТЕМИ.

Основна маса речовин космосу знаходиться у вигляді зір.

Міжзоряний простір наповнений міжзоряним газом (він складає 67% водню, 28% гелію, 5% припадає на кисень, вуглець, азот, тощо), частинками пилу, магнітними полями, світловими променями.

 

Небесні тіла під дією сил притягання об'єднуються в системи.

ГАЛАКТИКА - велетенська зоряна система, що об'єднує тисячі яскравих і ледь помітних зір, мільйони і мільярди слабкіших і обертається. У середині галактик зір більше, ніж по краях. Існує дуже багато галактик.

 

КЛАСИФІКАЦІЯ ГАЛАКТИК за зовнішнім виглядом (класифікував у 1925 р. американський учений Едвін Габбл): 

Назва Характеристика

Еліптичні

мають вигляд кругів чи еліпсів, яскравість яких плавно зменшується від центра до краю, обертаються повільно, не мають ні зір-гігантів, ні великих туманностей

Спіральні

складаються із центра і кількох спіральних рукавів або гілок, швидко обертаються, наприклад, Молочний шлях, Туманність Андромеди

 

Неправильні

не мають чітко вираженого центра і симетричної побудови, деформовані колись круглі й спіральні галактики, наприклад, Велика Магелланова Хмара і Мала Магелланова Хмара

 

 

Галактика Молочний Шлях, або Чумацький Шлях – це скупчення зір, до якого належить наша Сонячна система.

• Навколо центру Галактики обертаються 400 млрд зір.  

• Має сферичну форму з діаметром майже 300 000 світлових років (світловий рік – шлях, яке долає світло за 1 рік зі швидкістю 300 000 км/с), від якої відходять спіралі. 

• Притягнула до себе галактики Велику Магелланову Хмару й Малу Магелланову Хмару. Влітку галактики можна бачити неозброєним оком у Південній півкулі, де її спостерігала експедиція мореплавця Фернана Магеллана під час кругосвітнього плавання.

• Основна частина яскравих зір Галактики розміщується в одній площині, де її видно на нічному небі сріблястою смугою (смуга Молочного Шляху). 

Восени вона перетинає небосхил у напрямі з південного заходу на північний схід (у тому ж напрямку на території Запорізької й Херсонської областей тече Дніпро), тому для чумаків (протягом століть вони їздили в Крим по сіль і поверталися назад наприкінці літа) в  нижній частині Дніпра слугувала дороговказом і дістала другу назву Чумацький Шлях.

Інші завдання дивись тут...