Інші завдання дивись тут...

ПОРИ РОКУ НА ЗЕМЛІ.

Земля здійснює водночас два рухи - обертається навколо своєї осі (зміна дня і ночі) і навколо Сонця (зміна пір року).

 

Рік – час повного оберту Землі навколо Сонця, що становить 365,25 діб. Оскільки  наш календар налічує 365 діб, тому кожні чотири роки настає високосний рік, тобто додається 29 люте, тривалість року збільшується на одну добу і становить 366 діб. 

 

ЗМІНА ПІР РОКУ пов'язана з рухом навколо Сонця, але визначальним є нахил земної осі під кутом 66° 33' до своєї осі. Здійснюючи оберт довкола Сонця протягом року, планета почергово повертається до нього то Південною, то Північною півкулею. Коли сонячні промені освітлюють більше Північну півкулю, тоді день там триває довше, і навпаки.

В зимовий період (грудень-лютий) Північна півкуля затемнена, настає зима; 22 грудня – найкоротший день – день зимового сонцестояння; на північ за Північним полярним колом – полярна ніч.

У Південній півкулі – літо, 22 грудня найдовший день, за Південним полярним колом – полярний  день.

Сонце перебуває в зеніті над Південним тропіком.

• У весняний період (березень – травень)  Північна півкуля починає більше освітлюватися Сонцем, день збільшується й настає весна; 21 березня – день весняного рівнодення, коли обидві півкулі однаково освітлені й тривалість дня й ночі однакова.

У Південній півкулі — осінь.

Сонце перебуває в зеніті над екватором.

В літній період (червень-серпень) найбільш освітленою є Північна півкуля; 22 червня - найдовший день – день літнього сонцестояння; на північ від Північного полярного кола панує полярний день (Сонце взагалі не заходить за горизонт від 40 діб біля Північного полярного кола до 189 діб — на полюсі).

В південній півкулі – зима, на південь за Південним полярним колом – полярна ніч.

Сонце перебуває в зеніті над Північним тропіком.

• В осінній період (вересень – листопад) Північна півкуля починає менше освітлюватися Сонцем, день зменшується й настає осінь, 23 вересня – день осіннього рівнодення, коли півкулі однаково освітлюються сонцем й тривалість дня й ночі однакова. 

Сонце перебуває в зеніті над екватором.

 

ВИСНОВОК:

• У червні вісь Землі нахилена до Сонця, тому в Північній  півкулі літо, у грудні вісь Землі похилена від Сонця, тому в Північній півкулі зима.

• Біля екватора день дорівнює ночі і не відчувається зміна пір року.

• На Північний і Південний полюси сонячні промені протягом року падають похило, тому там завжди дуже холодно. На Північному полюсі у червні триває літо і полярний день, у грудні – зима і  полярна ніч.

Інші завдання дивись тут...