Інші завдання дивись тут...

Один вид може налічувати мільйони особин, а інший – зовсім мало. Коли за перший вид вчені спокійні — йому не загрожує зникнення, то для другого виду така загроза реально існує.

Жива істота перебуває в небезпеці, коли загальна кількість особин виду менша ніж тисяча або народжується менше особин, ніж помирає. 

Зникаючими, або вимираючими  вважають види, яким загрожує вимирання, тобто повне зникнення. 

 

Історія появи Червоної книги.

У 1948 році було створено Міжнародну спілку охорони природи (МСОП). 

Метою створення було вивчення зникаючих видів рослин і тварин та проведення заході в для їх збереження. 

Зібрану інформацію про рідкісні рослини і тварин було надруковано у книзі під назвою «Червона книга фактів», так з'явилася перша Червона книга.

У 1966 р. було видано Міжнародну Червону книгу з різнокольоровими сторінками. Після цього багато держав вдалися до створення своїх національних Червоних книг.

 

Мета заснування Червоної книги — поліпшення охорони рідкісних та таких видів рослин, тварин, грибів, що перебувають під загрозою зникнення.

Книгу назвали червоною, бо вона є застереженням для людей, щоб не допустити зникнення цих живих організмів. 

Якщо людина знатиме і берегтиме рослини і тварини Червоної книги, вона долучиться до загальної справи збереження рідкісних та зникаючих видів. 

 

ЧЕРВОНА КНИГА УКРАЇНИ  - природоохоронний документ державного значення (основний документ, у якому узагальнено матеріали про сучасний стан рідкісних видів тварин, рослин, грибів і таких, що перебувають під загрозою зникнення).

Перша Червона книга України була видана у 1980 році під назвою «Червона Книга Української РСР», містила опис 85 видів (підвидів) тварин і 151 вид вищих рослин.

Друге видання Червоної книги вийшло в двох книгах: у 1994 році том «Тваринний світ», у 1996 році том «Рослинний світ», містило 382 види тваринного та 541 вид рослинного світу.

У 2009 р. вийшло третє видання Червоної книги України. Містить відомості про зникаючі 542 види тварин і 826 видів рослин і грибів, поради щодо їхнього примноженняСкладається з двох частин - Тваринний і Рослинний світ

 

Інформація про кожний із занесених до неї видів тварин, рослин і грибі:

• назва українською і латинською мовами;

• ступінь вразливості (зниклі, зникаючі, вразливі, рідкісні, невизначені, недостатньо відомі, відновлені);

• заходи з охорони, розмноження та розведення у спеціально створених умовах;

• фотографія або малюнок, картосхема розповсюдження;

• наукове значення;

• поширення в Україні;

• чисельність у природі, причини зміни чисельності;

• умови життя (для тварин) і місцезростання (для рослин);

• опис виду;

• відомості про розмноження або розведення в неволі.

ПРИКЛАДИ РОСЛИН ЧЕРВОНОЇ КНИГИ «РОСЛИННИЙ СВІТ УКРАЇНИ» ПРИКЛАДИ ТВАРИН ЧЕРВОНОЇ КНИГИ «ТВАРИННИЙ СВІТ УКРАЇНИ»

Підсніжник білосніжний, підсніжник складчастий, конвалія, сон великий, будяк пагорбовий, тис ягідний, первоцвіт, крокус, цибуля ведмежа, зозулині черевички, ковила,  сонцецвіт крейдяний, орлики чорніючі, тюльпан Шренка, півонія кримська, тюльпан скіфський росте тільки в заповіднику «Асканія-Нова» на Херсонщині.

Приклади грибів Червоної книги України: зморшок степовий, печериця мухомороподібна, боровик бронзовий, сироїжка синювата

Рись звичайна, зубр, саламандра плямиста, борсук, заєць білий, лосось чорноморський, коник морський чорноморський, жаба прудка, гадюка степова, сокіл-сапсан, дрохва, видра річкова, їжак вухатий, хом'ячок сірий, бражник мертва голова, махаон звичайний

Дрохва — степовий птах масою 10-15 кг (вважається найбільшим птахом України). До 1975 р. він гніздився у 18  областях України, а з 1985 — лише в 7. Станом на 2013 рік в Україні нараховувалось близько 1000 особин. Щоб збільшити чисельність цього виду птахів, у Харківській області відкрили  розплідник дрохв. У 2013 році у ньому мешкало близько 130 птахів. 

Інші завдання дивись тут...