Інші завдання дивись тут...

ПРИРОДООХОРОННІ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ ( там зберігаються рослини і тварини, яким загрожує зникнення): заповідники (20 заповідників); заказники (понад 300 заказників); національні природні парки (більше 40 національних  парків).

 

Природні заповідники -  це ділянки землі, водного простору, де перебувають рідкісні та цінні рослини і тварини (заповідники, національні природні парки та інші охоронні території).

 

 

ЗАПОВІДНИК - природоохоронна територія, створена для збереження видів живих організмів та виконання наукових досліджень (найсуворіша форма охорони природних територій).

Мета створення заповідників: збереження в природному стані певних видів організмів і проведення наукових досліджень.

• У заповідниках вивчають рослини і тварин у звичних для них умовах існування.

• Вони є науковими установами, де фахівці  вивчаються природні процеси та явища, розробляють засади охорони довкілля, розумного використання і примноження природних ресурсів, проводять дослідження.

• Охороняють живі організми та умови існування.

• Заборонено вести господарську діяльність (у межах заповідників виділяють території, де господарську діяльність повністю заборонено, на іншій дозволене незначне використання природи - риболовля, збирання грибів і ягід).

ПОЛІСЬКИЙ ЗАПОВІДНИК.

На рівнині лісової зони у північній частині Українського Полісся створено Поліський заповідник. Основну його площу займають соснові та березові ліси. 

У заповіднику налічується понад 600 видів рослин, у тому числі 40 рідкісних. Тут охороняються водяний горіх плаваючий, росичка проміжна, журавлина дрібноплідна.

У Поліському заповіднику мешкає 40 видів тварин, з них 14 видів занесено до Червоної книги України. Це ссавці - борсук, горностай, рись європейська, видра річкова, заєць-біляк. Серед птахів - лелека чорний, журавель сірий, змієїд.

Впроваджують заходи охорони та раціонального використання зони мішаних лісів.

КАНІВСЬКИЙ ЗАПОВІДНИК. 

• Розташований у зоні лісостепу, один з найстаріших в Україні. 

• Тут зростають дерева, чагарники і трав’янисті рослини, характерні для зони лісостепу.

• Мешкають косулі, кабани, лисиці, зайці, борсуки, трапляються лосі. На островах живуть бобри, біля води можна побачити видру та норку. Тут охороняють 83 види тварин, занесених до Червоної книги України. Це рідкісні комахи: жук-олень, вусач великий дубовий, джміль моховий, бджола-тесляр, бражник мертва голова, махаон. Щороку на Дніпрі біля заповідних островів зимують орлани-білохвости. Трапляються також лелека чорний, змієїд, сокіл балабан.

• Основним завданням заповідника є охорона і збереження у природному стані рослин і тварин лісостепу.

ЗАПОВІДНИК АСКАНІЯ-НОВА. 

Найстаріший за створенням.

• У зоні степу на Херсонщині існує знаний у світі й найстаріший в Україні біосферний заповідник Асканія-Нова - своєрідний музей під відкритим небом, де збереглися неораний степ, стародавні кургани, раніше створені жителями цих земель кам'яні статуї. 

• Це перший заповідник України, закладений понад сто років тому.

• Площа його становить понад 33 000 га, що майже в 40 разів більша за площу Києва. 

• На території заповідника зростає 482 види рослин, серед яких ковила волосиста, типчак, келерія струнка, півники, люцерна, тюльпани, вика. Із занесених у Червону книгу рослин тут ростуть ковила українська, рябчик великий, тюльпан Шренка, тюльпан скіфський, який, крім Асканії, ніде не трапляється.

• Тут налічують понад 800 видів тварин, серед яких найбільш поширені їжак, заєць-русак, ховрах, полівка, а з хижаків - лисиця, ласка, тхір. Водяться також косуля та олень благородний асканійський. З-поміж птахів найбільш відомі жайворонок, просянка, кам’янка, перепілка, куріпка сіра, дрібні соколи, лунь, сови та ін. У заповідник завезено майже 50 видів звірів з різних частин світу. Тут є коні Пржевальського, бізони, зебри, лами, зебу, антилопи гну і канни, муфлони, страуси, фламінго, журавлі вінценосні, фазани, павичі.

• На території заповідника розташований Український науково-дослідний інститут тваринництва степових районів Асканія-Нова, де вчені здійснюють наукові дослідження зі збереження природи степу, акліматизації, розводять і вивчають копитних тварин степів, саван, пустель і гірських районів, навколоводних птахів та рідкісних птахів степу. 

• Із часу заснування заповідника і до наших днів у ньому існує зоопарк Асканія-Нова, який є одним із найкращих у світі (утримуються 114 бидів тварин, у тому числі такі, що перебувають під загрозою зникнення). Щорічно зоопарк відвідують близько 68 тис. осіб. 

КАРПАТСЬКИЙ БІОСФЕРНИЙ ЗАПОВІДНИК.

Найбільший за територією. 

• В Українських Карпатах створено Карпатський біосферний заповідник, що охоплює весь комплекс природи - від передгірних луків і дібров до вершин. 

• Тут зростає 64 види рослин, занесених до Червоної книги України, наприклад, лілія лісова, нарцис вузьколистий, сон білий та ін. На території заповідника є унікальний куточок, що зветься Долиною нарцисів, рослину в заповідних умовах вдалося зберегти у великій кількості. Найбільшу площу займають букові, дубові, смерекові та ялицеві ліси. 

• Живуть бурий ведмідь, кіт лісовий, саламандра плямиста, рідкісні види кажанів тощо. У заповіднику мешкає 72 види тварин, занесених до Червоної книги України. Це кутора мала, горностай, видра, пугач, лелека чорний, тритон карпатський та ін. Тут трапляється багато видів рукокрилих, частина з яких – рідкісні. 

• Здійснюють дослідження щодо охорони рослинного і тваринного світу Українських Карпат.

• На його території працює єдиний в Україні Музей екології гір та історії природокористування Карпат.

КРИМСЬКИЙ ЗАПОВІДНИК. 

• Площа Кримського природного заповідника сягає 42 000 га й охоплює гірську частину Криму, а також частину степового Криму з водами Каркінітської затоки і Лебединими островами.

• Там зростає 100 видів рослин і грибів, занесених до Червоної книги України.

У заповіднику охороняють найцінніші в Криму дубові, букові, соснові ліси, унікальні зарості тиса ягідного, ялівця високого.

• Відіграє надзвичайно важливу роль у збереженні тваринного світу Криму, особливо рідкісних видів.

ДУНАЙСЬКИЙ ЗАПОВІДНИК.

• Дунайський заповідник створений для охорони водно-болотних екосистем. 

• Тут зберігається унікальний куточок природи з колоніями різноманітних птахів на морських мілководдях, величезні за площею зарості очерету, лілій і водного горіха.

ЧОРНОМОРСЬКИЙ ЗАПОВІДНИК.

• Найбільший за площею Чорноморський заповідник створений для охорони гніздових і перелітних птахів, а також причорноморських степів і солончаків.

 

 

ЗАКАЗНИК

У заказниках охороняють певну ділянку екосистеми (ділянку зростання рідкісної або зникаючої рослини; можна здійснювати господарську діяльність, що не загрожує природі.

Розрізняють ландшафтні, ботанічні, лісові, зоологічні.

ПРИКЛАДИ ЗАКАЗНИКІВ.

• Журавлиний заказник на Сумщині для охорони місць гніздування журавля сірого.

• Скит-Манявський заказник в Передкарпатті для охорони рідкісного дерева модрина польська.

• Заказник Брище створено в 1964 році в Березнівському районі Рівненської області з метою охорони та збільшення чисельності бобрів.

• Державний заказник Горгани створено в 1974 році в Тячівському районі Закарпатської області для охорони занесеної до Червоної книги України сосни кедрової європейської. Деревам тут понад 180 років, окремим — до 280 - 300 років.

 

 

НАЦІОНАЛЬНИЙ ПАРК – це мальовничий куточок природи, призначений для ознайомлення жителів країни з її видатною природною спадщиною. 

У національних природних парках дозволено організований туризм і навчальні екскурсії. У парках вдається краще зберегти рослини, тварин, гриби. 

ПРИКЛАДИ НАЦІОНАЛЬНИХ ПАРКІВ: Карпатський, Шацький, Синевир, Подільські Товтри, Яворівський, Сколевські Бескиди, Азово-Сиваський, Вижницький, «Прип'ять-Стохід», Ужанський та ін. 

У Києві створено національний природний парк — Голосіївський парк імені Максима Рильського, де великі площі займають штучні насадження дерев, каскад ставків, ділянка вільхового лісу.

Інші завдання дивись тут...