ОСІННІЙ КЛОПІТ (за Олександром Копиленком)

   Осінні місяці — це місяці, коли більшість наших птахів стає мандрівниками. Вони летять у теплі краї. Летять вони без компаса, але ніколи не зіб'ються зі свого маршруту. Ці перельоти тривають уже тисячі років, і кожен птах мандрує своїм шляхом.

    Голоду бояться пташки, тому й покидають нас. Багато з них спокійнісінько пережили б холодну зиму. Та їм нема чого їсти. Зникають різні комахи, зелені стеблинки рослин. Кучугури снігу заносять смачне насіння.

    Чи звертали ви увагу на те, що пташки, які прилітають до нас першими, відлітають останніми?

   Зозуля, соловейко, іволга, а також і ластівка зникають, ледве відчувши першу прохолоду осінніх ночей.

   А жайворонки, перепілки, зяблики, шпаки — усіх можна в нас ще зустріти й тоді, коли вже біла паморозь падає на луг.

   Може, думаєте, що всі птахи обов'язково летять у теплі краї? Ні, не всі летять. Є й такі, що мандрують пішки, а інші пливуть. Ось живе в нас такий чудовий, невтомний пішохід. Ви чули його крик, хоч насправді це його спів, улітку на луках, біля боліт і річок. Він «дере» свою пісню майже весь день, вечір і всю ніч. Навіть дивуєшся — коли ж відпочиває співак? Чи в нього й горлечко не болить? А зветься цей птах — величенький, завбільшки з перепілку, тільки на довгих ногах — деркач.

   Деркач вирушає у свою далеку путь пішки. Лише коли зустрічає на шляху воду — тоді летить. Бо він бігає краще, ніж літає. Проте деркач часто зимує в далекій Африці — значить, і через море перелітає.

    А деякі породи птахів мандрують по воді. Наприклад, норці пливуть собі, з річки в річку, до самого моря. А там декотрі з них зимують біля берегів та островів Каспійського моря, а частина перелітає аж в Африку.

Навесні всі птахи так само повертаються назад, до землі своєї рідної.

  Але не тільки птахи готуються до зими. Ось кажан, тобто летюча миша, цілком спокійно почуває себе восени. Я знайшов його в дуплі старої осики. Він висить униз головою і безтурботно спить. Так і висітиме до самої весни, аж доки в повітрі не з'явиться стільки нічних комах, щоб було йому чим годуватись. Дуже міцно спатиме й шкідник ховрах.

  Уже позаривалися в мул на дні річок і боліт жаби. Там вони й лежатимуть усю зиму. Риба на дно опускається й там лежить цілими табунами. У воді й рак знайшов собі затишну нору й зручно влаштувався в ній на зиму.

  Уже поснули вужі, гадюки та ящірки. Метелики, жучки, павуки позалазили в різні щілинки, під кору дерев і там затаїлись і спатимуть до весни, якщо їх не видовбає звідти дятел або прудка, непосидюча синичка.