ЧУДО-ЛИПУЧКИ (Дарія Біда)

науково-популярний твір

    Хто користувався одягом і взуттям  на липучках, той оцінив зручність цього винаходу порівняно з ґудзиками та шнурками. А чи знаєте ви, що швейцарський інженер Жорж де Местраль винайшов липучку випадково? І допоміг йому ... собака! Повертаючись увечері з прогулянки, господар помітив на шерсті собаки десяток реп'яхів.

    Чіпляючись до хутра тварин, реп'яхи мандрують на досить великі відстані. Тварина розносить насіння. А реп'ях відпадає лише тоді, коли оболонка плоду руйнується від тертя об навколишні предмети.

    Рятуючи собаку від реп'яхів, Жорж зацікавився — чому вони такі липучі? Він розглянув суцвіття рослини під мікроскопом. І помітив, шо колючки реп'яхів на кінчиках загнуті, наче малесенькі гачки. Саме вони і чіплялися до шерсті собаки. І тут інженера осяяла думка зробити липучку за принципом реп'яха і використати її як застібку.

    Липучка корисна не лише на Землі. На Міжнародній космічній станції нею обклеєні всі стіни! У невагомості липкі стіни утримують дрібні предмети. Адже їх не можна покласти на стіл чи поличку. Усередині космічної станції все у вільному польоті. Тож на липучих стінах можна утримувати власні речі.

    Отак лопух прислужився людям. І гордиться тим. Бо більше — нічим. Худоба переважно уникає їсти колючі плоди. Лише віслюки полюбляють будяки, які засмічують поле, псують вівцям шерсть, а коням — хвіст і гриву. Тому реп'яхом часом називають надокучливу причіпливу людину.

    Та не лише реп'яхи липучі. У тропічних лісах на коріннях дерев розцвітає найбільша у світі квітка — рафлезія. Без стебел і листків! У її м'ясистих плодах багато липучого насіння. Його розносять тварини, наступивши на квітку.

    У далекій Індії живуть мурашки екофіли. їхні личинки — справжні тюбики клею! Вони виділяють липучу павутину і склеюють листочки. Таким чином будують гніздо.

    У теплих морях живуть риби-прилипали. Вони присмоктуються до акули і користаються безкоштовним «транспортом». Та ще й під'їдають коло хижачки, коли вона щось вполює. Пообідають на дурничку — і знову мандрують морем. А місцеві жителі використовують прилипалу як живий риболовний гачок. Прив'язують довгу волосінь до прилипали. Вона присмокчеться до великої риби або морської черепахи — от у рибака й улов!