ВСТУП. ЯКІ Є ВІДХОДИ.   

    Відходи розділяються на промислові та побутові. Але усі вони, неправильно утилізовані, наносять непоправної шкоди навколишньому середовищу та здоров'ю живих організмів. 

 

ШКІДЛИВА УТИЛІЗАЦІЯ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ.

      Папірці, обгортки, пластиковий посуд – це все ми викидаємо, не задумуючись, будь-де. Часто залишаємо сміття після гарного відпочинку на природі. І майже ніколи не розділяємо сміття, викидаючи все в один контейнер. 

     В Україні подібними звалищами зайняті 2600 га земель, усього таких звалищ більше 6 тисяч. В Європі подібне суворо карається законом у вигляді штрафу.

 

 

Вважається, що в середньому звалищ в містах утворюється приблизно 1 тонна на одну людину на рік. Ми традиційно звинувачуємо у цьому "погану екологію", яку самі ж і створюємо. А ситуація така тому, що по-перше, в Україні елементарно відсутня система роздільного збирання відходів, по-друге, не вистачає потужностей з переробки та утилізації сміття, у тому числі і діючих на сучасних технологіях сміттєспалювальних заводах.

 

СКЛАД ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ.

   Дослідження свідчать, що склад побутових відходів приблизно такий :

•        папір 41%

•        харчові відходи 21%

•        скло 12%

•        залізо та його сплави 10%

•        пластмаси 5%

•        деревина 5%

•        гума та шкіра 3%

•        текстильні матеріали (тканини) 2%

•        алюміній 1%

•        інші метали 0,3%

 

УТИЛІЗАЦІЯ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ У РОЗВИНУТИХ КРАЇНАХ – ПРИКЛАД ДЛЯ НАСЛІДУВАННЯ.

       У розвинених країнах скляні, паперові, харчові, пластикові відходи збираються в роздільних контейнерах. 

 

      На вулицях Женеви розставлені металеві контейнери для битих і нестандартних пляшок, причому скло сортують за кольором: біле, зелене, коричневе – на контейнерах є відповідні написи, окремо сортується побутовий алюміній: кришки від молочних пляшок, навіть обгорткову фольгу від шоколаду.

    У м. Модесто (США, шт. Каліфорнія) діє теплова електростанція, що працює на використаних автомобільних шинах, вона розташована на найбільшому в світі смітнику відпрацьованих шин.

      У Данії на переробному заводі із битого скла отримують будівельний матеріал для  облицювання  підлог і стін, який за виглядом нагадує мармур.

    Також з отриманих скляних волокон скляних відходів на переробних заводах виготовляють папір, при цьому заощаджується деревина. 

       У багатьох країнах макулатура є найважливішим джерелом для паперу в целюлозно-паперовій промисловості, гранульованого, брикетованого і порошкоподібного твердого палива, а також рідкого і газоподібного палива. Пакувальний папір, гігієнічні вироби з паперу, газети виробляються повністю з макулатури і вторинної сировини, завдяки чому зберігають ліс, повністю переробляють паперові відходи.

     З використаної олії виробляють біопаливо для транспорту.

     Ще одним із напрямків використання твердих побутових відходів є застосування їх в будівництві доріг. 

    Важливим моментом утилізації відходів є заміна натуральних продуктів зробленими з відходів, наприклад, з відходів одержують глинозем, соду і поташ. 

    Ще можна приводити безліч прикладів, адже це тільки невелика частина того, як треба утилізувати сміття.

 

НЕОБХІДНІСТЬ ПРАВИЛЬНОЇ УТИЛІЗАЦІЇ ПОБУТОВИХ БАТАРЕЙОК.  

Окремими питанням є утилізація використаних батарейок, які містять багато шкідливих елементів, тому БАТАРЕЙКИ НЕ МОЖНА ВИКИДАТИ У СМІТНИК. 

 

   На жаль, у нашій країні здебільшого використані батарейки викидають на смітник, а не рідко і просто на вулицю, в лісі, у водойми. Хоча на кожній батарейці є маркування, яке попереджає про небезпеку її викидання разом із звичайним сміттям. Через деякий час небезпечні метали та сполуки як ртуть, кадмій, свинець, цинк та марганець потрапляють у ґрунтові води та річки, атмосферу, тим самим забруднюючи наше довкілля. 

     За даними екологів: одна пальчикова батарейка може  

– забруднити 20 квадратних метрів ґрунту, причому він продовж 50 років буде непридатний для ведення сільського господарства; 

– забруднити 400 літрів води, а з урахуванням того, що сміття ще й спалюють, то усі ці токсичні відходи потрапляють у атмосферу; 

– у деяких випадках токсини можуть потрапити й до артезіанських вод, а з водою в організм людей, підвищуючи рівень ранньої смертності серед українців.  

 

СХЕМА РОЗПОДІЛУ ТОКСИЧНИХ РЕЧОВИН БАТАРЕЙОК У ПОБУТОВОМУ СМІТТІ.

КУДИ ЗДАВАТИ БАТАРЕЙКИ В УКРАЇНІ?

   У всій Європі всього 3 заводи переробляють батарейки та акумулятори електроприладів. Один із них знаходиться в Україні.

Ось його координати:

Завод «АРГЕНТУМ» , місто Львів, вул. Зелена, 115/б.

 

Телефон: (032) 2702596, 2418470

 

    За прикладом Швейцарії, де для відпрацьованих батарейок навколо великих крамниць та шкіл ставлять «шпаківні» - невеличкі ящики, у нашій країні стартував проект по збору відпрацьованих побутових батарейок. Суть проекту в тому, щоб донести до свідомості людей необхідність утилізації використаних елементів живлення та розширювати мережу встановлених скриньок для збору батарейок та акумуляторів від телефонів, ноутбуків та ін.

 

 

     Подібну скриньку для збору використаних батарейок можна зробити своїми руками. Проте з доставкою використаних батарейок до місця переробки не все так просто. На превеликий сум, ця благородна справа тримається тільки на ентузіазмі небайдужих людей. Оскільки в кожній місцевості є пункт прийому макулатури, склотари, магазини чи сервісні центри мобільного зв'язку, тощо, то було би дуже зручно, щоб такі скриньки були, наприклад, там. А проблема доставки з усіх куточків нашої країни до місця переробки вирішувалася на державному рівні.

 

  

   

 

ДЛЯ УСІХ НЕБАЙДУЖИХ – ВРЯТУЄМО ДОВКІЛЛЯ. 

      Щоб допомогти рідному місту чи селу не потонути у смітті, треба зовсім мало. Для цього потрібно лише навчитися правильно поводитися з домашніми відходами.

 

1. Вдома необхідно розділити сміття у два відра: для органічних відходів (їжі та іншого) і всього решта, що можна буде переробити надалі.

 

2. Вимагати, щоб влада організувала у місцях збору сміття біля ваших поселень спеціальні баки.

 

3. Якомога більше сміття варто сортувати і здавати у найближчі пункти прийому вторинної сировини макулатуру, склотару поліетилен, пластмаси, алюмінієві банки.

 

4. Купуйте якомога менше зайвих товарів, наприклад, поліетиленових пакетів.

 

5. Дотримуйтесь «принципу трьох R»: Reduce (зменшуй споживання), Reuse (використовуй повторно), Recycle (переробляй).

 

 

Зміст.

ВСТУП. ЯКІ Є ВІДХОДИ...1 

ШКІДЛИВА УТИЛІЗАЦІЯ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ.....2

СКЛАД ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ....3         

УТИЛІЗАЦІЯ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ У РОЗВИНУТИХ КРАЇНАХ – ПРИКЛАД ДЛЯ НАСЛІДУВАННЯ...4

НЕОБХІДНІСТЬ ПРАВИЛЬНОЇ УТИЛІЗАЦІЇ ПОБУТОВИХ БАТАРЕЙОК...5

СХЕМА РОЗПОДІЛУ ТОКСИЧНИХ РЕЧОВИН БАТАРЕЙОК У ПОБУТОВОМУ СМІТТІ....6

КУДИ ЗДАВАТИ БАТАРЕЙКИ В УКРАЇНІ?....7

ДЛЯ УСІХ НЕБАЙДУЖИХ – ВРЯТУЄМО ДОВКІЛЛЯ....8

 

Використана література.

1. Інтернет.

2.Ігнатенко О. П. «Економіко-екологічні аспекти рециклу вторресурсів з твердих побутових відходів ».

3. Циганкова О.П. «Утилізація твердих відходів».

 

 Скачати у форматі DOC 

  • Наталя
    Скажіть будь ласка , до кого можна звернутися, щоб встановити такі контейнера в сільській школі??
    25 лютого 2016 00:05
  • Юля
    Мені дуже сподобалась інформація!!! Мені задали у школі зробити проект на тему "Утилізація побутових відходів". На цьому сайті потрібна та корисна інформація. Дуже дякую!!!
    20 травня 2017 16:50
  • лиза
    Ок!
    21 травня 2017 10:27
  • Алла
    Де взяти контейнери для використаних батарейок для встановлення в школі? ----- можна використати звичайний прозорий (здалеку видно його вміст) великий пластиковий контейнер для продуктів або використаний пластиковий 5-ти літровий бідон для питної води (через його горловину проходять всі батарейки).
    6 лютого 2018 11:57
  • Zef
    Скажіть куди звертатися за допомогою на рахунок сміттєвих баків у селі і дайте будь ласка відповідь на запитання всім ----- вирішення цього питання у компетенції місцевої адміністрації населеного пункту.
    11 квітня 2018 19:14
  • Alinvseznaika
    Класний сайт рекомендую
    23 травня 2018 19:28
  • bogd
    Чудова та корисна інформація. Мені допомогла, дякую
    18 лютого 2019 14:14
  • гость-2687
    Дякую за інфу, скачав як і усі мої друзі. Вчитель розізлилась та поставила 1 -------> Воно й не дивно, усі однаково думати не можуть. А змінити щось не здогадалися?
    5 травня 2019 20:28