Клас Ссавці. Ряд Китоподібні.  

План.

1. Загальна характеристика ряду Китоподібних.

2. Підряд Зубаті кити.

3. Підряд Беззубі (Вусаті) кити.

 

 

Загальна характеристика ряду Китоподібні.

   Ряд Китоподібні представлений ссавцями, які ведуть виключно водний спосіб життя. Ніколи не виходять на суходіл, у воді живляться, розмножуються і вигодовують малят молоком. Цілком сформоване дитинча одразу після народження пливе слідом за матір'ю.

   Оскільки предки цих тварин були наземними, тому їх називаються — вторинноводними. 

   Розміри китоподібних від середніх до величезних. 

  Для життя у воді вони мають певні пристосування. Тіло обтічної  форми. Волосяний покрив відсутній. Проте під шкірою товщина жирового прошарку може перевищувати 50 см. Вона по-перше, допомагає зберігати тепло тіла. По-друге, оскільки жир легший за воду збільшується плавучість тіла. По-третє, жир служить запасом поживних речовин і джерелом води, в разі її нестачі в навколишньому середовищі. Тому китоподібні можуть обходитися без їжі кілька місяців. Передні кінцівки перетворилися на ласти. Відсутні ключиці. Задні кінцівки — редуковані. На задньому кінці тіла є широкий хвостовий плавець - це горизонтальна згортка шкіри, що рухається у вертикальній площині. Тому тварини вправно плавають.   

   Як усі ссавці кити теж дихають атмосферним повітрям. Легені в цих тварин величезні — їх об'єм сягає 14 тис. літрів! Вони можуть перебувати під водою від 15 хвилин до 1 години поки виринуть для вдиху. Ніздрі закриті клапанами, а відкриваються тільки під час вдиху і видиху.  

   У китоподібних наявні тільки молочні залози, потові та сальні відсутні.  Відсутні вушні раковини. Нюх, як у всіх водних тварин, поганий. Проте добре розвинений зір (хоч бачать лише на незначній відстані) і особливо слух (чують ультразвук). Для спілкування, орієнтації в просторі, пошуку їжі китоподібні використовують звукові, світлові та інші способи передачі та сприйняття інформації. Цікаво, що мозочок, а саме він відповідає за органи рівноваги та орієнтацію у просторі, у них найбільший серед ссавців. Також кора мозку має чисельні звивини, що свідчить про дуже складну поведінку.

   Деякі китоподібні здійснюють сезонні міграції, переміщаючись у тепліші місця, де більше їжі. Проте їх мандри не дуже тривалі й далекі, як у птахів.

   Зуби однакові або відсутні. Саме вони визначають підряди китоподібних.

 

 

Клас Ссавці. Ряд Китоподібні. Підряд Зубаті Кити.

До нього відносяться хижаки - дельфіни, касатки, кашалоти. У цих тварин наявний спинний плавець і багато зубів (у деяких тварин їх кількість сягає 240). Проте вони, на відміну від інших ссавців, однакової конічної форми і служать для захоплення та утримання їжі. Тому свою здобич зубаті кити захоплюють і заковтують цілком або великими шматками. 

    Також саме зубатим китоподібним властива ехолокація, тварини використовують її для орієнтування та полювання. Цікаво, що ідею створення локатора (технічного пристрою для визначення розташування об'єктів у середовищі) людина запозичила в тварин.

   Промисел зубатих китів заборонено. 

  

   Дельфіни живляться рибою. В Україні мешкають такі види дельфінів: афаліна чорноморська (кількість особин 500 – 1000, тіло їхнє завдовжки до 3 метрів, вважається найрозумнішою серед дельфінів, піддається дресируванню, може пірнати за рибою на глибину до півкілометра), морська свиня (або азовка) та дельфін звичайний (білобочка). Усіх їх занесено до Червоної книги України.

   Касатка білобока – лютий хижак довжиною близько 10 метрів зі спинним плавцем висотою до 2 метрів. Здатні розвивати швидкість до 55 км/год. Живиться великою рибою, головоногими молюсками, нападає на тюленів, дельфінів, а зграєю — навіть на величезних китів. Цікаво, що на людину ніколи не нападає, навпаки, він легко приручається і дружить зі своїми дресирувальниками. У Чорному морі не живе.

   Кашалот найбільший сучасний хижак. Довжина їхнього тіла до 20 метрів, де майже третину тіла становить величезна голова. Кашалоти живляться головоногими молюсками, пірнаючи за ними  на глибину 1—2 кілометри. В їхньому організмі часто паразитують круглі  черви – нематоди. 

   Тасманів кит - найрідкісніший на Землі ссавець (на сьогодні виявлено лише шість особини цієї тварини).

 

 

Клас Ссавці. Ряд Китоподібні. Підряд Вусаті(Беззубі) Кити

    Вусаті кити – це найбільші за розмірами тварини Землі. Основна їжа для них — планктон (крихітні скупчення рачків) та невелика риба. У їхній ротовій порожнині нема зубів, але до верхніх щелеп в декілька рядів кріпляться рогові пластини (так звані китові  вуса). Спочатку кит набирає воду з поживою, а потім язиком проштовхує її назовні, частки відфільтрованої їжі затримуються між пластинами китового вуса й заковтуються. Цікаво, що за один раз синій кит набирає в ротову порожнину до 100 т води з планктоном.

Коли у прохолодну погоду водяна пара з повітря, яке видихається, конденсується, утворюється фонтан - своєрідна «візитна картка» китів.

 

Синій кит - найбільша сучасна тварина. Досягає довжини 33 м і маси 150 т, а живе до майже 100 років. Його серце має масу до 500 кілограмів. Новонароджене маля важить 2—3 тонни. Оскільки стан тварин у воді близький до невагомості, тому, незважаючи на величезну масу тіла, кит у морі важить не більше від слона на суходолі. Унаслідок китобійного промислу (м'ясо, жир, китовий вус) синій кит майже винищений.   На сьогодні промисел  заборонено.

Гренландський кит вважається твариною-довгожителем (хоч загальна тривалість життя 40 років, проте деякі особини доживають майже до 210 років). 

 

 

Використана література.

1. Біологія. Довідник школяра. Іван Мердух, Ярослав Гладун.

2. Вікіпедія Інтернету.

3. Великий довідник школяра. В-цтво «Богдан».   

4. Усі уроки біології 8 клас. К.М. Задорожний.

5. Підручник з біології 7 клас. І. Ю. Костіков.

6. Підручник з біології 7 клас. Остапченко Л.І., Балан П.Г., Серебряков В.В.,

Матяш Н.Ю., Горобчишин В.А.

7. Підручник з біології 7 клас. Н. В. Запорожець, І. І. Черевань, І. А. Воронова.

8. Біологія 8 клас. Межжерін С.В., Межжеріна Я.О.  

 

Скачати у форматі DOC   

  • Eduard
    Сайт подобається крутий!
    17 грудня 2020 15:34