ПЛАН:

1. Характеристика романського стилю.

2. Характеристика готичного стилю.

3. Забудова центра міста.

4. Латинський катедральний собор.

5. Келії собору домінікан.

6. Львівські готичні кам'яниці.

 

1. Характеристика романського стилю.

Романський стиль, який  виник в добу феодальних воєн, характеризується грубістю форм. Споруди приземкуваті. Мають товсті стіни та низенькі колони. Стіни увінчані зубцями і бійницями. Кладка з масивного каменю. Особливо впадає в око відсутність оформлення. Не побачиш скульптур, декор на стінах обмежується орнаментом. До нашого часу збереглася Порохова вежа, яка виконана у романському стилі. 

Порохова вежа зведена з неотесаного каменю,  чотириповерхова, напівкругла («підковоподібна») в плані. Стіни 2,5—3 м товщини, прорізані бійницями. Накрита черепичним гостроверхим дахом. Входила в зовнішню систему оборони середньовічного міста, що складалася з валів і розташованих на них башт, в мирний час служила для зберігання зерна. 

                     

З часом на зміну войовничому холодному романському стилю прийшов готичний мирний стиль.

 

1. Характеристика готичного стилю.

   Виник готичний  стиль одночасно з розвитком міст. Таким спорудам притаманна націленість у небо своїми баштами, шпилями, шпичаками. Саме в добу готики в архітектурі було зроблено ряд відкриттів. Вони й дозволили робити дуже великі вікна з вітражами, що нагадували троянди. Величні та величезні споруди, які ніби тягнулись до неба безліччю скульптур, здавалися напрочуд легкими, майже повітряними. До нашого часу збереглися готичні склепіння в перебудованих кам'яницях першого поверху та готичні елементи Латинської катедри.

Після великої пожежі в середньовічному Львові готичні споруди не вціліли, згодом багато з них було перебудованими. Але усім тим, хто відвідав Львів, полум'яну готику нагадує неоготичний костел святої Ельжбети на площі Кропивницького, споруджений на початку ХХ століття. Найвищий храм у Львові (висота 88 метрів)

                       

 

3. Забудова центра міста.

     У  XIV – 1660 р. ішла інтенсивна забудова центра міста у готичному стилі.  Ансамбль середньовічної забудови дотепер зберігся на площі Ринок та близьких до неї вулицях. 

      На час будівництва чітке розмежування будинку в горизонтальній площині на однакових рівнях було ще невідоме (сучасні поверхи). А тому кожний великий будинок - це лабіринт прибудов, ходів, переходів, які з'єднували частини будинку, розташовані на різних рівнях. Архітектурний ансамбль характеризує тривіконні міщанські кам’яниці однакових розмірів, що зумовлювало середньовічне будівельне законодавство. 

      У 1527 році під час великої львівської пожежі згоріло практично все готичне місто. Тому в центрі Львові, як ні в одному іншому місті, збереглися тільки залишки готичної архітектури. 

У підвалах і перших поверхах за різного часу виявлено стіни з великорозмірної цегли, укладеної за христовою (так званою готичною) системою мурування, стрілчасті склепіння, ніші і портали, характерні для готичної архітектури. Багато готичних конструкцій залишилося у підземеллях, які не видно з вулиці. 

                   

 

4. Латинський катедральний  собор.

     Найбільш збережений до нашого часу Латинський катедральний собор, хоча і він зазнав перебудов. Знаходиться в центрі міста на Латинській катедральній площі. Початок будівництва датується приблизно 1380 – тими роками. Він високо піднімається у небо своїм шпилем, дзвіницями. У 1510 році у катедрі встановили перший орга́н. Під час пожежі особливо постраждала західна сторона будівлі та вежа. Завдяки відбудові було відлито нові дзвони, відновлено або заново вимурувано склепіння, дах вежі. На сьогодні готична латинська катедра — пам'ятка архітектури національного значення.

                     

  

5. Готичні келії монастиря домінікан. 

Збереглись також готичні келії монастиря домінікан.  Збудовані приблизно в кінці XVI ст. (за деякими джерелами на початку XVІІ). Реставровані після пожеж у 1766 та 1778. Будинок монастирських келій мурований з каменю, прямокутний в плані, триповерховий, з двома внутрішніми подвір'ями. Стіни укріплені та перекриття склепінчасті. Вікна арочні та прямокутні, частково обрамлені. В монастирському будинку збереглися окремі алебастрові надгробки XVI-XVII ст. зі старого костелу. 

                    

  

6. Львівські готичні кам'яниці.

     Кам'яниця Рорайського, кам'яниця Мешковського — житловий будинок на площі Ринок, 16 у Львові, пам'ятка архітектури. Первісно будинок зведений у XVI ст. (за деякими джерелами у XV). Згодом зазнав великих перебудувань в стилі класицизму. З готики залишились тільки підвальні склепіння. 

  

    Кам'яниця «Під Оленем» — житловий будинок  № 45 площі Ринок у Львові, пам'ятка архітектури. Перебудована на місці двох кам'яниць XV століття, від яких збереглися підвали і перші поверхи з готичними склепіннями. Готична ніша на фасаді розкрита під час реставрації 1934 р.

 

    Кам'яниця Бочковичівська — будинок № 44 площі Ринок у Львові. Збудований у XVIII столітті , згодом перебудований. Зберіг характерний для середньовічної кам'яниці асиметричний трьохвіконний фасад.

   

    Кам'яниця Бернатовичівська — житловий будинок на площі Ринок, 8 у Львові, пам'ятка архітектури. Був збудований ймовірно в кінці 16 ст. Згодом перебудований. На першому поверсі збереглося склепінчасте готичне перекриття.