1. Явища в природі.

Фізика проявляється по-різному. Озирнімося навколо. Природа довкола нас не є чимось сталим та незмінним. Будь-які зміни у природі називаються явищами. Вони бувають фізичними, хімічними, біологічними, їх досліджують та пояснюють відповідні науки. Ми відмічаємо різні фізичні властивості тіл довкілля. Навіть прояви життя живих тіл теж забезпечуються фізичними законами.  

У даному проекті розглянемо аспекти довкола нас, що стосуються фізики. 

 

2. Фізика усередині живих тіл.

Фізичне явище проникнення частинок однієї речовини між частинками іншої називається дифузією. Завдяки цьому кисень з повітря проникає в організм через шкіру у простіших тварин, у людини відбувається газообмін,  поживні речовини із травного тракту поступають у кров. 

Скелет і м'язи працюють разом як важіль, де важіль — це стрижень, який обертається навколо точки опори під дією прикладеної до нього сили. Саме з таких елементів складається частина опорної системи, яка згинає й розгинає руку в лікті: у ліктьовому суглобі розміщується точка опори, кістки передпліччя є стрижнем, передпліччя й кисть є об'єктами, які необхідно перемістити.

 

3. Підтвердження законів фізики.

Ті, хто ознайомився зі законами фізики, можуть усюди бачити їх підтвердження.   

Яблуко падає з дерева на землю, підтверджуючи закон тяжіння. 

На асфальтовій дорозі легше розігнатися, а ніж на ґрунтовій, де більше заважає тертя. 

Після швидкого бігу при раптовій зупинці тіло продовжує рух, підтверджуючи наявність  інерції. Згадаємо гальмівний шлях.

Не можна створити вічний двигун, оскільки це суперечить закону збереження енергії. 

У сполучених посудинах рідини займають однаковий рівень, так у резервуар високої водонапірної баштою насосом закачується вода із водойми, очищується і по трубах постачається вода у наші будівлі.

 

4. Фізичні явища довкола нас.

МЕХАНІЧНІ ЯВИЩА - це явища, які пов'язані з рухом тіл (зміною положення одного тіла відносно іншого).       Найпростіший рух описують за допомогою фізичних величин: шлях, швидкість, час. Знаючи відстань до школи та час до уроку, я збільшую чи зменшую швидкість для вчасного прибуття до школи.

Ми бачимо зміну дня і ночі внаслідок руху Землі навколо своєї осі, зміну пір року внаслідок руху Землі навколо Сонця.

Спостерігаємо політ птахів, літальних апаратів, падіння крапель дощу, потік води в річці, рух стрілок годинника,  коливається маятник у механічному настінному годиннику, по дорогах мчить транспорт, дитина гойдається на гойдалці, на уроці фізкультури піднімаємося по канаті, крутиться диск у приладах, мене наздоганяє подруга по дорозі до школи тощо. 

Оскільки рух розглядається відносно певної точки відліку, то можна зауважити, що абсолютно нерухомих тіл нема, бо навіть будинки, гори, каміння рухаються разом із Землею навколо Сонця та беруть участь у добовому обертанні Землі. 

 

ТЕПЛОВІ ЯВИЩА пов'язані з нагріванням і охолодженням тіл.

Тіло, яке за певних умов дає тепло, називають джерелом тепла. Джерелом тепла, що забезпечує життя на нашій планеті, є Сонце.

Паливо, що спалюють – теж служить джерелом тепла. 

Теплові явища можуть супроводжуватися зміною агрегатних станів. Вода при кипінні випаровується в пару, при замерзанні перетворюється в лід, пара при охолодженні конденсується у воду. Тому взимку спостерігаємо утворення криги на водоймах, падіння сніжинок, граду, іній на шибках та гілках дерев. Влітку іде дощ, зранку водяна пара конденсується в росу.  Навесні відбувається танення льоду.

Передача тепла. 

Тепло завжди передається від більш нагрітого тіла до менш нагрітого, що характеризується теплопровідністю. 

Кожна речовина має свою сталу фізичну величину – теплопровідність. 

Добре проводять тепло метали мідь, залізо, золото, срібло, а погано проводять тепло повітря, шерсть, волосся, пір'я, папір, деревина, солома, тирса, пробка, папір, скло, кераміка, рідини й гази. 

Погану теплопровідність повітря враховують люди, коли взимку одягають шерстяний або хутряний одяг, у домівках роблять вікна з подвійною рамою. А батареї роблять металевими, щоб вони краще віддавали тепло. 

У дерев'яних вагончиках тепліше, ніж у металевих кіосках. З необережності можна обпекти пальці рук, коли намагатися витягнути металеву ложку з каструлі, де кипить страва. Дерев'яна ложка більш придатна для помішування киплячих страв.

Оскільки тепло передається від більш нагрітого тіла, щоб остудити воду для пиття, ми часто переливаємо її невеликою порцією у нову посудину. 

Отже, різні тіла проводять тепло неоднаково, бо теплопровідність тіла залежить від речовин, які воно містить. 

 

МАГНІТНІ ЯВИЩА зумовлені притягненням тіл магнітом – природним чи штучним тілом, що здатне притягувати до себе інші тіла, до складу яких входить залізо. 

Завжди має два полюси навіть найменший шматок магніту. 

А два магніти притягуються різнойменними полюсами і відштовхуються однойменними. 

Щоб не заблукати здавна використовують прилад для орієнтування – компас, синя стрілка його завжди вказує на північ (щоб розрізняти північний полюс магніту фарбують в синій колір, південний – у  червоний колір). 

Залізний цвях притягується магнітом, тому для пошуку залізної  речі у побуті можна використати магніт. Його використовують у механізмі для  закривання дверей меблів. 

У дослідах за допомогою магніту розділяють у суміші речовину, що має магнітні властивості, наприклад, залізні ошурки. 

Магнітні полюси має планета Земля.

 

ЕЛЕКТРИЧНІ ЯВИЩА  проявляються у взаємодії наелектризованих тіл: однойменно заряджені тіла й частинки відштовхуються, різнойменно заряджені — притягуються. 

Електричні явища тепер можна бачити на кожному кроці. В темряві сипле іскрами наелектризований синтетичний одяг. 

Гребінці мають здатність електризувати волосся. 

Блискавка – велетенський електричний розряд природного походження. 

Дослідивши природу електричних явищ люди створили апарати для електрозварювання, безліч електричних приладів: холодильники, лампи, телевізори,  комп’ютери, електропраски, тощо. Електризація населених пунктів електромережами – досягнення від пізнання електричних явищ. Батарейки, батарейки-акумулятори, блоки живлення, акумулятори – без них тепер  не можемо обійтися навіть у побуті. У природі для свого захисту генерують електричні розряди деякі живі тіла: електричний скат, вугор та ін.

Здатність речовин проводити електричний струм називають електропровідністю. 

Метали добре проводять електричний струм. Електропроводка у наших будинках мідна або стальна. 

Не проводять його гума, скло, фарфор, тощо. Електромонтери одівають гумові рукавиці, чоботи, тримачі їхніх  інструментів гумові. 

 

ЗВУКОВІ ЯВИЩА пов'язані з поширенням коливань у металах, повітряному, водному середовищах, що супроводжуються виникненням звуку. 

Джерело звуку - тіло, що своїми коливаннями створює звук. Ним може бути музичний інструмент, дзвоник, ліс чи течія річки, що шумить, пристрій телефону, голосовий апарат людини тощо. 

Звук поширюється від джерела звуку в усіх напрямках, так званою звуковою хвилею. 

Спів пташки, дзижчання крилець комара, гуркіт грому, звук радіо, гра на бандурі, шелест листя дерев, дзвін телефону, дзвін шкільного дзвоника, звук від свердла, дзюрчання струмка, свист від свистка, будильник, шум двигуна та багато інших – усі ці явища супроводжуються звуком. 

Слуховий апарат людини сприймає звукові коливання певної частоти, які ми чуємо далеко від їхнього джерела. 

Дельфін чує ультразвук – звук, діапазон якого не може уловити людське вухо. 

Швидкість поширення звуку в різних середовищах різниться: в   повітрі 300 м/с, у воді -1500 м/с, а в металах - декілька тисяч метрів за секунду. Звичайно, у безповітряному середовищі, або вакуумі, звук не поширюється.

 

СВІТЛОВІ ЯВИЩА пов'язані з поширенням світла. 

Найбільша у природі швидкість – це швидкість світла, що дорівнює 300 000 км/с. Тому відстань 150 мільйонів кілометрів від Сонця до Землі світло долає всього за 8 хв.

   

Тіло, що випромінює світло, називається джерелом світла. Гарячі джерела світла – сонце, багаття, свічка, лампочка, блискавка, ліхтар, маяк тощо. Холодні джерела світла - медузи, риби, бактерії, світляки, полярне сяйво. 

Лінії поширення світла називаються світловими променями. Від джерела світло поширюється прямолінійно  у всі сторони. Наприклад, у темряві можна спостерігати пучок світлових променів від ліхтарика. 

Світлові промені мають здатність відбиватися, поглинатися, розсіюватися, заломлюватися. Коли світлові промені відбиваються від непрозорих тіл і потрапляють до нас в очі, ми бачимо світ. 

Уночі в темній кімнаті нічого не видно, доки не ввімкнути джерела світла. 

Погано відбивають світло поверхні чорних і темних відтінків, добре – білих, блискучих, дзеркальних. Тому в  спеку люди ховаються в тіні дерев, будинків, парасольок тощо. Влітку в білому вбранні не так спекотно, як у темному, блискучим є одяг сталеварів і пожежників. 

Світло проникає крізь прозорі предмети. Сонячні промені через скляну шибку освітлюють приміщення. Прозоре скло, тонкий лід пропускає крізь себе всі кольорові промені білого світла, тому не мають кольору. 

Сніг видається білим, бо все світло відбивається від його поверхні; чорна тканина поглинає всі промені білого світла; фарба пожежного автомобіля поглинає всі кольори, крім червоного. 

 

5. Найпростіші фізичні властивості речовин довкілля.

Властивості тіла визначають речовини, що входять до його складу. Столова ложка може бути срібною, металевою, скляною, дерев'яною, тому має різні властивості. 

На смак шматок цукру солодкий, щіпка солі солона, лимон кислий, а перець пекучий. 

Різноманітних кольорів та форми виробляють повітряні кульки. 

Метали мають металічний блиск. 

Запахом відрізняються різні марки духів. 

Прозорою є скляна віконна шибка, але непрозора цегляна стіна. 

Одні тіла плавають зверху на воді, інші тонуть, бо мають різну густину. Так, камінь, кинутий у воду потоне, а дерев’яний брусок плаватиме зверху на воді. 

Вода – речовина на планеті Земля, що перебуває у трьох агрегатних станах. 

Рідинам властива текучість, тому чай набирає форму чашки. 

Аромат квітів швидко наповнює приміщення, бо газоподібні речовини не зберігають ні об'єму, ні форми. 

На уроці малювання доводилось змішувати акварельні фарби, процес дифузії теж вивчає фізика. 

 

6. Фізика на службі людини.

Фізичні знання, отримані при вивченні фізичних явищ, застосовуються в розробці техніки. Саме на основі фізичних знань сконструйовані всі побутові прилади та різні механізми. 

Механізми на підприємствах замінили однотипні монотонні рухи людини у процесі праці. 

Будівництво, конструювання, судноплавство, проектування, транспорт, видобуток копалин тощо – жодна галузь не обходиться без техніки, робота якої базується на основі фізичних законів.

Знання фізики допомагають досліджувати макросвіт космосу, надр  Землі, мікросвіт найменших частинок. Свої досягнення фізики ставлять на службу людям. 

 

7. Довкілля – локомотив техніки.

Довкілля дало змогу пізнати фізичні закони та сконструювати прилади: панелі у будівництві нагадують бджолині стільники, снігоходи наслідують рух пінгвінів, літаки, як птахи, летять над землею, кульбаба стала зразком для парашутів, журавель для криниці-журавля, реп'ях для застібки-липучки тощо.

 

    

8. Висновок.

В процесі створення проекту я переконалась, що фізика дуже корисна та цікава наука. Фізика оточує нас у природі в багатьох явищах. Техніка базується на фізичних законах та полегшує життя людей. 

 

План.

1. Явища в природі.

2. Фізика усередині живих тіл. 

3. Підтвердження законів фізики.

4. Фізичні явища довкола нас.

5. Найпростіші фізичні властивості речовин довкілля.

6. Фізика на службі людини.

7. Довкілля – локомотив техніки.

8. Висновок.

 

Використана література.

Універсальний довідник школяра, Тернопіль: «Богдан», 2005 рік.

Природознавство 5 клас, Ярошенко О.Г., Бойко В.М., Київ: «Світоч», 2013 року.

Біологія 8 клас, Міщук Н.Й., Тернопіль: «Підручники й посібники», 2016 року.

Підручник з фізики 7 клас.

Інтернет.

 

ЗАВАНТАЖИТИ/СКАЧАТИ (Скачать) реферат у форматі DOC