Магнітне поле Землі. 

Минуло багато часу, поки люди довідалися, що наша Земля є гігантським магнітом. Область навколо планети, де функціонують магнітні сили, називають магнітним полем. Питання про походження магнітного поля досі остаточно не вирішене. Багато вчених схиляються до того, що магнітне поле в Землі з’явилось через ядро, що складається з твердої і рідкої частин. Водночас, за законами фізики, рух електричних зарядів і призводить до появи навколо них магнітного поля.

 

РОЗРІЗНЯЮТЬ ДЕКІЛЬКА ВИДІВ ЗЕМНОГО МАГНІТНОГО ПОЛЯ: 

1) головне (зумовлене механіко-електромагнітними процесами у зовнішньому шарі ядра Землі); 

2) аномальне (пов’язане головним чином з намагніченістю гірських порід земної кори); 

3) зовнішнє магнітне поле Землі (зумовлене електричними струмами, що існують у навколоземному космічному просторі, та індукованими у мантії Землі).

Електричні струми виникають, як в генераторі, внаслідок різниці температур у різних шарах рідкого ядра. Саме вони утворюють основне магнітне поле Землі, яке простягається далеко в навколоземний простір і створює магнітосферу Землі.

МАГНІТОСФЕРА – це зовнішня, найбільш протяжна оболонка Землі - навколоземний простір, фізичні властивості якого визначаються магнітним полем Землі і його взаємодією з потоками заряджених космічних часток.

Магнітне поле, що породжується зовнішніми шарами ядра, змушує його внутрішні шари крутитися в протилежному напрямку.

 

Геомагнітні полюси. Спрощено магнітне поле Землі можна уявити собі, як поле магнітного диполя, нахиленого приблизно під кутом 10° відносно осі обертання Землі. Місця, де цей уявний диполь перетинає поверхню Землі називають геомагнітними полюсами. Геомагнітні полюси, північний та південний, близькі до справжніх північного та південного полюсів Землі. Однак не збігаються з ними точно, оскільки магнітне поле планети складніше, ніж поле диполя. Північний та південний магнітні полюси визначаються як місця на поверхні Землі, в яких стрілка компаса показує прямовисно вниз, до центра Землі.

Магнітні полюси Землі. Магнітні полюси Землі непостійні. Періодично вони міняються місцями. Не так давно дослідники встановили, що Земля “пам’ятає” про зміну полюсів. Аналіз таких “спогадів” показав, що за останні 160 мільйонів років магнітні північ і південь мінялися місцями близько 100 разів. Останній раз ця подія відбулася близько 720 тисяч років тому.

Магнітне поле Землі є захисним щитом для планети від космічного випромінювання, але воно залишається свого роду загадкою. Перший аналіз результатів із супутникової системи Swarm (супутникової місії Європейського Космічного Агенства, призначенням якої є вивчення магнітного поля Землі) показує, що це магнітне поле насправді слабшає. Ці зміни засновані на аналізі магнітних сигналів, що виходять з ядра Землі. Вчені продовжують аналіз даних, щоб розгадати магнітні імпульси з інших джерел: мантії, кори, океанів, іоносфери і магнітосфери.

Дослідники наголошують, що магнітне поле Землі - єдиний захист планети від космічної радіації і заряджених частинок, які атакують Землю в результаті "сонячного вітру". "Без нього ці частинки будуть атакувати атмосферу, зрештою, перетворять Землю на Марс", - зазначають вчені. Сонячний вітер чинить тиск на магнітне поле Землі, тому магнітосфера асиметрична. Вона сплющена з сонячного і витягнута з нічного боку.

 

Уявлення про стан магнітного поля Землі дають карти магнітного схилення і нахилення.

Їх складають на 5 років. Цей період називають магнітною епохою. Середина магнітної епохи припадає на роки кратні 

Магнітне поле Землі багато в чому визначає характеристики життя на Землі. Будь-які зміни параметрів магнітного поля можуть спричинити за собою і зміну або навіть припинення існування життя.

Висновок. Вивчення геомагнітного поля має важливе теоретичне і практичне значення.

Знання проявів геомагнетизму Землі потрібне для орієнтування на місцевості, розвитку радіозв’язку, магнітних методів, розвідки корисних копалин та ін.

Магнітне поле захищає жителів Землі та штучні супутники від згубного впливу космічних частинок.

До таких частинок відносяться, наприклад, іонізовані (заряджені) частинки сонячного вітру. Магнітне поле змінює траєкторію їх руху, направляючи частинки уздовж ліній поля.

 

Слайд 1.

Слайд 2.

Слайд 3.

Слайд 4.

Слайд 5.

Слайд 6.

Слайд 7.

Слайд 8.

Слайд 9.

Слайд 10.

Слайд 11.

Слайд 12.

Слайд 13.

 

ЗАВАНТАЖИТИ/СКАЧАТИ (Скачать) презентацію у форматі PPT

 

  • інна
    дякую
    31 жовтня 2020 17:56