1. Приклади волонтерської діяльності в Україні.

З часу Революції Гідності волонтерський рух, який спрямований на вирішення проблеми, що турбує багатьох людей, але з різних причин не вирішений зусиллями держави,   набув масового характеру.

Приклади волонтерської діяльності:

•  у військовій сфері надання допомоги українській армії, пораненим (багато волонтерів були учасниками добровольчих батальйонів з початку конфлікту на Донбасі; добровільні помічники забезпечують військових  бронежилетами, харчуванням, захисними сітками тощо; залучають до благородних волонтерських акції широкі верстви населення);

• у соціальній сфері роботу з дітьми (дитячі «телефони довіри», патронат дитячих притулків, реабілітаційні центри для хворих дітей та дітей з особливими потребами);

• у природоохоронній сфері догляд за тваринами (організовують притулки, де лікують та опікуються безпритульними тваринами, підшуковуючи їм господаря).

 

2. Думки щодо інформації про волонтерський рух.

    Цікаво було дізнатися що, волонтерство сьогодні – це потужний громадський рух, що має свої організації у 80 країнах світу. Він переріс національні кордони, коли було ухвалено першу Загальну декларацію волонтерів, яка підтримує право на волонтерську діяльність для всіх чоловіків, жінок та дітей, незалежно від їхньої раси, віросповідання, фізичних особливостей, соціального та матеріального становища. А 5 грудня відзначається Міжнародний день волонтерів. Згідно даних волонтерського руху в Україні тільки 77% не могли сказати про свою участь у волонтерстві, інша частина суспільства дотично чи прямо долучилась до цієї благородної справи.

 

3. Проранжувати подані здібності та якості, необхідні волонтеру (від 1 – найменш важлива до 6 – найважливіша).

На мою думку, спочатку треба поставити моральні якості, які є рушієм безкорисливих дій, а потім ті якості, яких можна навчитися, адже напрямки такої допомоги різноманітні. Тому я пишу так, що волонтер – це людина, яка

1

відгукується на чужий біль, чужі проблеми

2

любить допомагати людям безкорисливо

3

любить і поважає людей, яким допомагає

4

є оптимістом

5

уміє працювати з людьми

6

знає, як надати людям допомогу

• Додати до списку ті якості, яких, на Вашу думку, не вистачає.

Таблицю можна доповнити такими якостями: небайдужість, відповідальність та порядність; відкритість та відвертість.

• Якими з перерахованих волонтерами особистісних якостей Ви володієте, а яких бракує?

Я можу відгукуватися на чужий біль та допомогти іншим, люблю і поважаю людей, оптиміст за вдачею, досить відкрита і відверта. Треба повчитися працювати з людьми, звичайно, не завжди знаю, як надати допомогу.

 

4. Перелік з 3 – 4 запитань, на які має відповісти собі людина, коли вирішує взятися за волонтерську діяльність.

1) Чи готова людина до особистої добровільної участі в цій безкорисливій суспільно важливій діяльності?

2) Чи має моральні якості порядності та відповідальності, небайдужості та співчуття?  

3) Чи готова оволодівати новими навиками, які вимагатиме волонтерська діяльність?

4) Чи готова пожертвувати своїм благополуччям, розміреним життям заради особистої допомоги іншим?

• Які заходи, на Вашу думку, могли б посилити волонтерський рух в Україні?

Заходи посилення волонтерського руху в Україні: ще більше інформувати про волонтерський рух та сфери його діяльності; частіше проводити різноманітні волонтерські  акції з добровільним залученням широких верств населення; посилювати свою роль посередника між державою та громадськістю, забезпечуючи громадський контроль гілок влади.

 

5. Власна думка стосовно твердження «волонтерство – це фундамент громадянського суспільства, спосіб збереження і зміцнення людських цінностей, реалізації прав і обов’язків громадян, особистісного росту через усвідомлення людського потенціалу», оприлюдненого Всесвітньою Декларацією Волонтерства (Документ 5).

Завдяки волонтерству особистість свідомо долучається до участі в житті суспільства, виробляє активну громадянську позицію, культуру громадянськості.

Волонтерські об'єднання є посередниками між державою та громадськістю, яка забезпечує громадський контроль гілок влади. Розвинене громадянське суспільство може існувати тільки в демократичній державі. Звичайно, нам ще рано  говорити про демократичність держави, де панує верховенство права. Тому в Україні волонтерські об’єднання повинні стати рушієм розбудови громадянського суспільства, що сприяло би побудові справді демократичної держави, покликаної задовольняти й захищати інтереси та права усіх громадян.