Тема: розповідь про ставлення козаків до хліба.

Головна думка: «обов'язково станеш справжнім козаком».

Мета: розповісти, що хліб завжди займав почес­не місце на козацькому столі.

Рід літератури: епос.

Жанр: оповідання.

 

Доведення, що прочитали оповідання.

Твір невеликого обсягу (одна сторінка) про подію (розповідь про бувальщину) з життя двох персонажів (дідусь і онук), яка тривала недовго (одного дня).

 

Будова твору

Зачин

«Присів дідусь біля ліжечка свого хво­рого онука…»

Основна частина

«Розкажу я тобі сьогодні не казку, а щиру правду повідаю…»

Кінцівка

«А коли онук задрімав, він пішов тихенько до кухні, щоб скласти посилку та відправити її нашим українським козакам…»

План

1. Дідусь і хворий онук.

2. Бувальщина про козаків.

3. Хліб на почесному місці.

4. Посилка для сучасних козаків.

 

Персонажі: дідусь та його онук.

Розповідь ведеться від імені автора.

 

Звукопис: «Кхе-кхе...».

 

ЗВІДКИ КОЗАКИ БРАЛИ СИЛИ ЗАХИЩАТИ НАШУ НЕНЬКУ?

    Присів дідусь біля ліжечка свого хво­рого онука. Тільки осінь настала, а онук вже знову: «Кхе-кхе...». До своєї вечері ледь торкнувся, а хліба й зовсім не скуш­тував. Зітхнув дідусь, увімкнув нічник та й заговорив:

— Розкажу я тобі сьогодні не казку, а щиру правду повідаю. Ще з давніх-прадавніх часів підлі, люті вороги напада­ли на нашу чудову землю. Українські ліси та степи, річки та озера, мова солов'їна завжди наче кістка в горлі були нашим ворогам. Тому козаки постійно мусили захищати рідну землю від недругів. Отож, якби вони, як ти, свою вечерю на тарілці залишали, а хліба й зовсім не їли, хтозна... чи змогли б вони нашу неньку рідну до цього часу вберегти.

— Наші козаки їли хліб? — здивовано запитав хлопчина.

— Ато! — усміхнувся дідусь. — Саме хліб завжди займав почес­не місце на козацькому столі. Та перш ніж сісти за обідній стіл, козаки обов'язково читали молитву «Отче наш». У молитві вони дякували Господу за те, що Він був з ними та вберіг їх від меча гострого та ворогів підлих. Потім українські вояки за знаком ота­мана куреня, який сидів на чолі столу, бралися до їжі.    Набравшись сил, вони знову і знову гнали іноземних бусурманів з нашої землі!

— А якщо я буду їсти хліб, то стану козаком? — онук з повагою подивився на окраєць, який не так давно відклав вбік, узяв шма­точок і з повагою надкусив його.

— От перестанеш кхекати, то й обов'язково станеш справжнім козаком, — пообіцяв дідусь.

    А коли онук задрімав, він пішов тихенько до кухні, щоб скласти посилку та відправити її нашим українським козакам, які вже в наш час боронять любу неньку та солов'їну мову від підлих загарбників!