Тема: розповідь про мрію хлопчика Чарлі Бакета потрапити на шоколадну фабрику, яка знаходилася навпроти його будинку, щоб  побачити, що ж там усередині.

Головна думка: «Нарешті фабрику «Вонка» відкриють для кількох щасливців».

Рід літератури: епос.

Жанр: повість.

 

Фантастичні елементи

Фабрика працює і завжди зачинені ворота.

Всі працівники фабрики дуже крихітні.

 

Головний персонаж: хлопчик Чарлі Бакет.

Другорядні персонажі: дідусь Джо, інший дідусь, бабусі та батько Чарлі, мати Авґуста Ґлупа, батько Веруки Солт та його працівниця, Віолета Бореґард, Майк Тіві, продавець. 

Розповідь ведеться від імені автора.

 

План (частина 1)

1. Смак шоколаду для Чарлі.

«Ідучи вранці до школи, Чарлі Бакет бачив у вітринах крамничок цілі стоси величезних шоколадних плиток. Він міг відчути смак шоколаду єдиний раз на рік, на свій день народження. Уся родина заощаджувала для цього гроші й дарувала невеличку шоколадну плиточку. І щоразу хлопчик … зберігав її, ніби вона була зі щирого золота...Коли ж урешті не витримував, то відкушував звідти манюсіньку крихточку — аби тільки відчути цей чудесний солодкий смак, що поволі розтікався по язику. Отак Чарлі примудрявся розтягти десятицентову плиточку шоколаду більш як на місяць»

2. Заповітне бажання хлопчика.

Ще було одне лихо, що мучило Чарлі понад усе. У цьому місті, майже біля самої хатинки, де мешкав Чарлі, стояла величезна шоколадна фабрика! Називалася вона «ВОНКА», а власником її був містер Віллі Вонка. Чарлі прагнув потрапити на фабрику й побачити, що ж там усередині.

3. Чарлі – втіха для стареньких.

Вечорами Чарлі заходив у кімнатку до дідусів і бабусь, щоб послухати їхні розповіді й побажати на добраніч. Усі старенькі мали за дев'яносто років. Чарлі був їхньою єдиною в житті радістю.

4. Розповідь про «Вонку».

— А чи справді фабрика «Вонка» найбільша у світі?

— Аякже!... Ще недавно… працювали тисячі працівників… Якогось дня містер Вонка мусив попросити їх усіх піти додому й більше ніколи не вертатися. Усі інші виробники шоколаду… почали засилати шпигунів, щоб ті повикрадали його таємні рецепти. Шпигуни, …прикидаючись звичайними працівниками, і вивідували, як робиться те чи те.

— А тоді верталися на свої фабрики й усе розповідали? — запитав Чарлі.

— Атож, — підтвердив дідунь Джо, — Містер Віллі Вонка замкнув головну браму й повісив на неї ланцюга. Отак зненацька величезна шоколадна фабрика завмерла й спорожніла.

4. Таємниці фабрики.

Але якось рано-вранці з високих фабричних димарів засоталися тоненькі смужечки білого диму! «Фабрика працює!» — дивувалися люди. — «В повітрі пахне шоколадом! Там повно працівників! Але ж ніхто туди не заходив! І ніхто звідти не виходить!». Так фабрика працює вже десять років.

— Дідуню, що ж то за люди там працюють?

— Це найбільша таємниця. Ми знаємо, що вони — малесенькі.  Невиразні тіні, що іноді з'являються за вікнами, належать крихітним людям, не вищим за моє коліно…

5. Оголошення Віллі Вонка.

До кімнати зайшов пан Бакет, батько Чарлі.

— Чули новину? — вигукнув він і прочитав: «Нарешті фабрику «Вонка» відкриють для кількох щасливців».

Містер Вонка прислав сьогодні таке оголошення: «Я вирішив дозволити цього року відвідати мою фабрику п'ятьом дітям. П'ять Золотих квитків було надруковано на золотому папері й заховано під звичайнісінькими обгортками п'яти звичайнісіньких шоколадних батончиків, які можуть опинитися де завгодно.., де продають цукерки «Вонка». Шукайте Золоті квитки! Успіхів вам усім!».

6. Золотий Квиток Авґуста Ґлупа.

Уже на другий день знайшли перший Золотий квиток. Щасливцем виявився якийсь Авґустус Ґлуп. «Я знала, що Авґустус знайде Золотого квитка, — сказала його мати журналістам.

— Він щодня з'їдає стільки шоколадних цукерок, що було б просто неймовірно, якби він його не знайшов. Їсти — це його пристрасть. Це єдине, що його цікавить».

7. Золотий Квиток для Веруки Солт.

Потім знайшовся другий Золотий квиток…. Пощастило дівчинці, яку звали Верука Солт.

Її батько пояснив журналістам, як саме було знайдено квиток: «Я почав купувати всі шоколадні батончики «Вонка». Купував їх… Сотнями тисяч! … Зранку до вечора кожнісінька моя робітниця зривала з батончиків обгортки. І раптом… на четвертий день увечері одна робітниця закричала: «Я знайшла! Золотий квиток!». Вона віддала його, а я побіг додому й віддав його моїй любій Веруці».

План (частина 2)

1. Батончик на день народження.

Наступного дня в Чарлі був день народження.

— З днем народження! — голосно привітали Чарлі.

Обома руками він дуже обережно тримав свій єдиний дарунок «Високо-чудесний зефірмелад Вонки».

Усі знали, що смішно було сподіватися знайти чарівний квиток у жалюгідному маленькому батончику, але до­рослі знали: надія, хоч і малесенька, та все ж була. Чарлі роздер обгортку просто посередині…Там не було й сліду Золотого квитка.

2. Віолета Бореґард і Золотий Квиток.

«Третій квиток знайшла панна Віолета Бореґард:

— Я жую безперестанку, — кричала дівчи­на. — Коли почула про квитки містера Вонки, то відклала смачну жуйку й перейшла на цукерки — мала надію, що мені пощастить. Тепер я знову жуватиму… Жую цілісінькими днями, крім тих кількох хвилин, коли треба їсти. Мама каже, що панночкам таке не личить і що бридко дивитися, коли дівчачі щелепи постійно плямкають, але я не згодна. І хто вона така, до речі, щоб критикувати?».

3. Золотий Квиток у Майка Тіві.

Четвертий Золотий квиток знайшов хлопець Майк Тіві. Коли туди прибув наш кореспондент, дев'ятирічний хлопець си­дів перед величезним телевізором, не зводячи очей з екрана, і дивився фільм, у якому одна зграя бандитів розстрілю­вала з автоматів іншу.

— Цей серіал такий кайфовий!... Я всі серіали дивлюся щодня, навіть ті, де не стріляють. Але бандитські — найкращі. Вони такі класні, ці бандюги!

4. Дідусь дає Чарлі срібну монетку.

На другий день, коли Чарлі вернувся зі школи, дідунь Джо витяг старезного шкіряного гаманця з однією-єдиною срібною монеткою

— Зробимо ще одну спробу знайти той останній кви­ток. Що скажеш?

— Дідуню, невже ви хочете витратити на це останні свої гроші? — прошепотів Чарлі.

— Авжеж хочу! — схвильовано прохрипів старий — Я не менше за тебе прагну знайти той квиток! Біжи в крамничку, купуй батончик «Вонка» і мерщій повертайся з ним сюди, розгорнемо разом.

5. Тільки солодкий батончик.

Через п'ять хвилин він уже повернувся.

— Купив? Добре! Тепер… разом його розгорнемо.

— Відірвіть тільки малесенький клаптик, щоб ми нічого й не бачили.

— Ну що ж. Отак-от, — і він віддер обгортку.

Це був солодкий батончик — та й годі. Зненацька їм стало дуже смішно, і вони вибухли шаленим реготом.

6. Пан Бакет втратив роботу.

За два наступні тижні стало страшенно холодно. Ніхто в родині не міг ні про що думати, крім двох нагальних проблем — як зігрітися і як наїстися.

Фабрика зубної пасти, де працював пан Бакет, зне­нацька збанкрутувала й мусила закритися. Урешті-решт він міг заробити кілька пенсів тільки розчищаючи сніг на вулицях . Але цього не вистачало, щоб купити харчі для сімох душ. Становище ставало нестерпним.

А Чарлі з кожним днем худнув і худнув . Обличчя його стало страшенно бліде та виснажене . Шкіра так щільно обтисла йому щоки, що з-під неї аж випиналися кістки Сумнівно було, що він протягне так довго й не захворіє.

План (частина 3)

1. Чарлі знаходить долар.

Одного дня, коли Чарлі йшов зі школи, його погляд зненацька впав на якийсь папірець, що лежав у канаві на снігу. Це був один долар!

Може, його хтось щойно загубив? Та ні, не може бути, бо він присипаний снігом Він може його взяти?

Чарлі міцно затис папірець тремтячими пальцями. Це означало єдине, одне-однісіньке. Це означало їжу.

2. Хлопчик купує два батончики.

Він повернувся й рушив до найближчої невеликої крамнички, зайшов і поклав на прилавок мокру банкноту.

— Один «Високочудесний зефірмелад Вонки», — ви­палив він

Потім схопив шоколадку, миттю зірвав обгортку і вп'явся в неї зубами.

Простяг руку по решту. Тоді завагався . Яка різниця, якщо він витратить ще однісіньку монетку…

— Мабуть, — сказав він тихо, — мабуть… я візьму ще один батончик. Такий самий, якщо можна.

3. Золотий Квиток Чарлі Бакета.

— Чому ж не можна? — відповів гладкий продавець . Він знову сягнув собі за спину й дістав із дерев'яної полиці батончик.

Чарлі взяв, здер обгортку… і раптом.. з-під обгортки… блиснуло золотим сяйвом. Серце в нього завмерло.

— Це ж Золотий квиток! — закричав продавець і під­стрибнув на пів метра вгору. — Знаєш, я відчуваю, що тобі цей квиток був дуже потрібний. Страшенно за тебе радий. Щастя тобі, синку.

4. Чарівна мить.

— Мамо! Мамо! Мамо! — вигукнув Чарлі, влітаючи в кімнату, мов вихор. — Дивіться! Я його знайшов! Ос­танній Золотий квиток! Він мій! Я знайшов на вулиці гроші та купив дві шоколадки, а в другій був Золотий квиток! Це п'ятий Золотий квиток, мамо, і я його знайшов!

Секунд із десять у кімнаті панувала мертва тиша. Ніхто не смів заговорити чи поворухнутися. Це була чарівна мить.

5. Умови для запрошених.

Пан Бакет прочитав: «Містер Віллі Вонка вітає тебе, щасли­вого власника Золотого квитка! Запрошую тебе відвідати мою фабрику й цілісінький день побути моїм гостем. Я сам водитиму тебе по фабриці, покажу все, що там можна побачити, а потім за тобою їхатиме до самого дому ціла колона величезних вантажівок, які будуть заповнені со­лодощами, яких тобі й твоїм рідним вистачить на багато років. А ще я готую й інші несподіванки для тебе. Мої сюрпризи вразять, захоплять, здивують, ошелешать і спантеличать тебе. Для відвідин я вибрав перший день лютого Ти маєш підійти до брами фабрики рівно о десятій ранку. Не запізнися! І ще ти маєш право взяти із собою одного чи двох родичів, які б пильнували, щоб ти не наробив якоїсь шкоди. І останнє — не забудь цей квиток, інакше тебе не впустять. Віллі Вонка».

6. Чарлі піде з дідунем Джо.

— Перший день лютого! — вигукнула пані Бакет. — Та це ж завтра!

— Треба вирішити, хто піде на фабрику разом із Чарлі.

— Я піду! — закричав дідунь Джо й знову зірвався з ліж­ка. — Я піду з ним! Я його припильную! Не турбуйтеся!

7. Прийшли кореспонденти.

І тут знадвору щосили загрюкали у двері. За мить у хатинку влетіла ціла зграя кореспондентів і фотографів.

 

Мексика – батьківщина шоколаду. 

Чи варто тобі вживати шоколад та чому