Звичайно, я погоджуюсь з твердженням голови НРУ В. Чорноволом про роль «Червоної рути» та студентського голодування на шляху до новітньої історії України як незалежної держави.    

   На мою думку, кожна епоха висуває своїх героїв – провідників нації. Феномен композитора і поета Володимира Івасюка в тому, що в часи тоталітарної імперії він став основоположником української естради. Всенародно популярні пісні не давали можливості комуністичному уряду приспати національну свідомість українців. А офіційна версія смерті – самогубство – викликала сумнів у громадськості того часу, що похорон перетворився на масову акцію протесту проти радянської влади.  

     Думаю, що учасники Революції на граніті гартували свою національну свідомість також на піснях Володимира Івасюка. Феномен голодування студентів у тому, що без нього не було б незалежної України. У той час, коли Декларація про державний суверенітет задекларувала самовизначення, народовладдя, зовнішню і внутрішню безпеку тощо, готувався союзний договір для нового ярма республік. Одна з вимог голодуючих студентів – непідписання союзного договору республікою – дало можливість національно свідомому народові та частині такої ж  владної еліти рухатися до справжньої незалежності держави, яка підтвердилась 24 серпня Актом проголошення незалежності України.

     Лідер НРУ В.Чорновіл мав повне право провести нерозривний зв'язок між «Червоною рутою», Революцією на граніті, незалежністю, і ми не можемо не погоджуватися з цими словами. Адже «неприспана» також піснями Івасюка національна свідомість, яка виливалась у масовий суспільно-політичний рух, була  вагомою підпорою для частини національної еліти у Верховній Раді УРСР на шляху до незалежності України.