Напевно, моє «знайомство» з одним твором, який опинився серед улюблених, розпочалось не зовсім так, як годиться – доволі лінькувата я вирішила переглянути мультиплікаційний фільм з надією, що «тепер багато читати не доведеться». Як на мене – звична ситуація для багатьох і, звичайно, зовсім не похвальна, самокритично зауважую я.

   «Мандрівний замок Хаула» – додаткова література, з якою ми повинні були  ознайомитись наприкінці сьомого класу, і справжня знахідка для тих, хто не є байдужим до традицій аніме-культури – тому я переглянула стрічку з особливим задоволенням.

    Ця пригодницька історія здалась мені по-дитячому наївною – але по-справжньому світлою та позитивною. Розповідь про чарівників та їх маленькі «секрети», про дивовижні вчинки та трепетне, але справжнє кохання. Мені подобаються подібні історії, адже вони чимось нагадують мені вигадані розповіді з дитинства – але, зрозуміло, крім закрученого і кумедного сюжету – вони вміщують у собі багато деталей, які мають певний підтекст і змушують задуматись. На моє щире здивування, після перегляду мультфільму того ж вечора я занурилась у інтернет-джерела в пошуках електронної книги, щоб дізнатись більше.

   Не буду розповідати сюжет, краще скажу про те, що мене особисто приємно вразило: у книзі немає повністю ідеальних героїв, як це часто трапляється у казках. Якщо хтось із персонажів має певні цілі або наміри, зовсім не обов’язково, що вони будуть втілені в життя. Дрібні недоліки в образі кожного персонажа наближають історію до реального життя. Вони допомагають зрозуміти читачам одну важливу істину: насправді немає чіткого поділу між добром і злом, а багато чого в житті залежить саме від нашого власного вибору.

    Мої близькі друзі знають, що я є шанувальницею цієї історії – тому нещодавно отримала від них у подарунок дощечку з тематичною картиною і книгу «Мандрівний замок Хаула» – адже читати з книг мені подобається набагато більше, ніж переглядаючи сторінки веб-сайтів.

     А поціновувачам художньої літератури рекомендую прочитати цю невелику за обсягом книжку. Вона спонукає до роздумів, цікаво відповідає на деякі проблемні  запитання.