«Чини так, як би ти хотів, щоб чинили з тобою» - сказано у Біблії. Ці слова стали заповітом на багато віків. Проте людина має розум та волю, виховання та переконання, що дає право вибору своєї дороги в житті. 

   До добрих справ я можу віднести поступки, керовані співчуттям та милосердям. Можна тут згадати лікарів, котрі не допускають лікарських помилок, волонтерів, котрі добровільно приходять на допомогу, воїнів, готових до самопожертви, самовідданих вчителів. Дбайливе ставлення до чужої праці, природи, тварин, чесність, справедливість, доброзичливість, духовність, прагнення бути кращим. 

   Нехтування заповідями Бога, нечесний спосіб життя, збагачення заради збагачення, порушення правил, вживання поганих слів, зрада, заздрість, бездуховність  ведуть до поганих намірів та вчинків.

   Совість – це мірило добра, бо докори сумління змушують нас робити правильний вибір між добром і злом. Не просто так слово сумління в нашій мові є синонімом слова совість, про людину, котра живе за велінням совісті, кажуть сумлінна: сумлінний учень, сумлінний працівник. Коли ж говоримо поступив по-людяному, розуміємо по совісті.

   Неправди довкола багато. Саме совість добрими вчинками протистоїть злу в повсякденному житті кожної людини.