— Привіт, Діано. Що турбує тебе?  

— Привіт, Наталю. Останнім часом мене все частіше непокоїть питання вибору свого шляху в житті. Близькі наполягають, що про це треба турбуватися завчасно, добре обдумати рішення. Як відшукати свій шлях у житті? Що ти думаєш про це?

— Так, вибір професії – важливе рішення, адже від нього залежить наше майбутнє. Для мене це рішення є складним. І справді, обрати потрібну професію, як на мене, одразу неможливо. У пошуках свого покликання, справи всього життя ми змушені пробувати різні види занять, часто  терпіти невдачі. Проте це допомагає знайти саме ту, яка нам справді підходить. На наш вибір також часто впливає оточення, проте це повинно бути наше власне рішення. Чи не так?

— Повністю з тобою згідна. Я займалась різними заняттями, проте ніщо мене не зацікавило. Я хочу, щоб майбутня робота приносила мені не тільки заробіток, а й задоволення. А ти вже вирішила ким станеш?

— Так, вирішила. Впродовж тривалого періоду часу навчалась гри на фортепіано і зрозуміла, що ця справа мені вдається та дійсно подобається. Батьки також позитивно ставляться до мого рішення стати професійним музикантом. Проте я розумію, що для цього треба докладати багато зусиль, наполегливо працювати. 

— Я рада, що ти змогла обрати свій життєвий шлях. А мені слід ще попрацювати над цим. Потрібно знайти справу, яка буде мені до душі, самовдосконалюватись та розвиватись. Надіюсь, що оберу правильний життєвий шлях. 

— Бачу, що ти поспішаєш. Прощавай!

— Дякую за гарні поради, за твою підтримку. До завтра.  

 

***

 

— Роздумую про вибір професії. Скажи, а ти знаєш, що робить гончар?

Так, звичайно. Гончар — майстер роботи з глиною. Він виготовляє посуд та інші вироби. Ти, напевно, також можеш бачити їх у своєму домі, на кухні.  

А що робить скляр?

— Скляра, або шкляра, найчастіше можна побачити за роботою з готовим склом. Тоді він вирізує його і вставляє у віконні рами, тобто склить вікна.

— А я думала, що склярі виготовляють вироби зі скла.

— Ти маєш рацію. У тлумачному словнику дається ще одне значення цього слова. Працівника скляної промисловості, що пов’язана з виготовленням скла і виробів з нього,   називають склоробом. Тобто скляр може виготовляти скляні вироби. А ще додам, що робітника, який виготовляє скляний виріб дуттям, називають склодувом.

— Дякую за цікаву розповідь.

— До речі, мій тато працює склярем. Я теж хочу піти його слідами у виборі професії.

 

Почуття, коли ти чогось навчився (набув уміння)

Розповіді про захоплення дітей

Діалог майстра і покупця (гончар, гончарство, ярмарок)