Подорожі приносять у моє життя щось нове та небачене, тому чекаю їх з нетерпінням. Щоправда, не завжди з'являється можливість кудись з'їздити, проте в час панування всесвітньої мережі, це вже не є проблемою – я можу ознайомитись з чимось, отримати певну інформацію або відомості не виходячи із дому. Можна вважати це, такою собі, віртуальною мандрівкою.

   Нещодавно, випадково натрапивши на цікаву статтю, схожим чином відкрила для себе дендрологічний парк "Софіївку". Світлини з краєвидами цього місця привернули мою увагу і були дійсно вражаючими – мальовничі пейзажі, дивні, рідкісні, але вельми красиві рослини. Із захопленням вдивлялась у кожну із них. Від чисельних різноманітних за формою і виглядом водойм розбігаються очі, а від величезної кількості фонтанів і водоспадів перехоплює дух. Природну красу парку доповнюють витончені рукотворні споруди. Античний стиль, у якому виконані скульптури, додають певної загадковості та пишності. Не менше за красу мене зачепила й романтична історія, що стоїть за виникненням цього місця. Один заможний чоловік забажав спорудити на цьому місці парк і подарував його своїй дорогій дружині – прямісінько у день ангела. Після усього побаченого і прочитаного мене переповнює якесь наївне, світле відчуття.

   Можливо це саме те, що підштовхує мене на думку, що ця віртуальна подорож – хороша передумова для справжньої, реальної мандрівки. Таке місце краще бачити на власні очі. Коли з'явиться нагода, обов'язково завітаю у неймовірний парк "Софіївка".

     

Цікаві факти про дендропарк «Софіївка»

• Національний дендрологічний парк «Софіївка» — одне з найвидатніших творінь світового садово-паркового ми­стецтва. Він розкинувся на площі майже 180 гектарів на околиці міста Умань, що в Черкаській області.

• Заснував парк 1796 року польсь­кий магнат1 Станіслав Потоцький на честь своєї дружини  красуні гречанки Софії.

• Там споруджено низку штучних басейнів та ставків: водоспади, шлюзи, каскади, водограї, підземна річка Ахеронт тощо.

• У «Софіївці» є чимало алей і ландшафтних ділянок. Парк прикрашають штучні скелі, гроти, павільйони, альтанки, скульптури італійських та французьких митців: статуї грецьких богів та богинь, відомих філософів та поетів.

• Висаджено дерева місцевих порід та екзотичні рослини з інших країн. Тут зберігся дуб, якому близько 400 років. За народними переказами, саме під цим дубом збиралися на наради з козаками легендарні українські ватажки Максим Залізняк та Іван Гонта.

1. Магнат — давня назва землевласників і воєначальників.