Ворожнеча між однолітками починається з бажання утвердитися за рахунок інших. Саме тоді сильні починають ображати слабших від себе. Проте так поступають тільки невпевнені у собі підлітки. По-справжньому людина сильна тоді, коли захистить слабшого перед рівним собі.

 

***  

 

     Деякі підлітки, відчувши свою силу, намагаються нечесністю виділитись серед однолітків. Вони ображають та принижують слабших, приписуючи собі це за заслуги. Їм подобається, коли їх бояться інші. Саме від цього починається ворожнеча. Поведінка Сашка Смика є яскравим підтвердженням такого ставлення до однолітка Клима Джури.

 

***

 

    Я завжди був добрий до інших. Проте мене постійно ображають. І знаєте, що я вирішив? Буду ображати у відповідь.

    На кожне образливе слово я почав відповідати подібним чином. І знаєте що з того вийшло? Почав помічати, що став користуватися повагою. І знаєте в кого? У тих знайомих, котрі мене раніше ображали. Не знаю, чи вони перелякалися, що я можу дати здачу, чи то зрозуміли, що я не із слабких. Вони раділи, що їхня компанія побільшала. Так пройшов тиждень. Особисто я намагався нікого ображати, але спільно воно виходило не дуже добре.

    І згодом я помітив, що мене уникають мої справжні друзі. Нас поєднувало багато спільних інтересів, разом завжди було цікаво. А ще кожний з нас у цій компанії був у чомусь неповторний: один має силу, хтось – кмітливість, інший – багато знає. Я почав розрізняти, що справжні друзі доповнюють один одного, взаємозбагачуються. І сила дружбі потрібна не для хизування, а для захисту слабших. 

    Мені треба було зробити вибір. І зробив його на користь друзів. Знаєте чому? Коли мірятися тільки силою, зникає індивідуальність.

 

***

 

    Я завжди добрий до інших, але мене постійно обража­ють. Тепер я вирішив ображати у відповідь. Розповім, що з того вийшло.

    Першою справою записався в спортивну секцію. Наполегливо тренувався, щоб стати  сильним. Коли зрозумів, що здатний втілити свій план у життя, нас зібрав тренер. Він пояснив, що завдання сильного допомагати слабшим. Особисто він не хотів би почути,  що його учні хизуються силою, ображають інших.

    І як після таких слів на образу відповідати образою? Але словесно пояснити іншим, що таке добро, а що – погане, мій  зовнішній вигляд тепер допомагає значно більше, ніж колись.