Болота очищають воду від отруйних речовин та хво­роботворних мікробів. Сфагнуми та мохи поглинають частинки пилу. Верхові болота, як величезна губка, нагромаджують надлишок воло­ги. Потім упродовж літа вона живить струмки і ріки, підтримує вологість повіт­ря. Болота багаті на лікарські рослини, Також вони є чудовими ягідними місцями. Багато комах, птахів та звірів пристосувалися до життя на болотах.

 

------------

 

     Болотні рослини поглинають частинки пилу. Вони очищають воду від отруйних речовин та хво­роботворних мікробів. Багато серед них лікарських рослин та ягід. Там знаходять корм і безпечне місце для гніздування чапля руда, журавель сірий та лунь болотний. Селяться і звірі: щур водяний, нутрії, ондатри.

     Верхові болота, як величезна губка, нагромаджують надлишок воло­ги. У засуху вона живить струмки і річки, підтримує вологість повітря. 

   

----------------

 

   Болота поглинають частинки пилу. У безвітряну погоду він переміщується в напрямку нижчої температури. А над поверхнею боліт температура завжди нижча. Один гектар боліт може «проковтнути» до трьох тонн пилу!