Нещодавно мені довелося побувати в Одеському замку.

   Велична споруда побудована на високій горі. У його дворі побачила давню криницю з великим колесом. У замку високі зали з великими вікнами. Повсюди стоять підсвічники та смолоскипи, яке слугувало освітленням. Можна зблизька побачити старовинні меблі, одяг, портрети колишніх  власників.

   На згадку про Олеський замок і подорож зробили чудові світлини.  

    

 

   Я хотіла би побувати в Підгорецькому замку.

   Строга споруда має форму квадрата з бастіонами по кутах. Каземати замку оповиті  таємничими легендами. Споруда знаходиться на височині. У гарну погоду з великих вікон та подвір’я відкривається мальовничий краєвид.

   Хочу на власні очі побачити Підгорецький замок.

        

    Нещодавно я побував у Кам'янець-Подільську. Унікальне місто зберігає для сучасників дух середньовіччя.

    Особливу увагу привернула Кам'янецька фортеця. Щоб потрапити до неї, спочатку  переїхали через Замковий міст. Фортеця зачарувала своєю величчю. Від екскурсовода цікаво було дізнатися, що вона має одинадцять башт, кожна з яких славиться своєю назвою та історією. Наприклад, найвища башта, яка була збудована коштом тогочасного Папи Римського, має назву Папська. А в Чорній башті збереглася видовбана у скелі криниця завглибшки сорок метрів. Я побачив величезне дерев’яне колесо з пристроєм для підняття води на поверхню.

    Національний запо­відник «Кам'янець» займає площу понад сто двадцять гектарів і налічує майже двісті пам'яток архітектури. Він є одним із найдавніших на території України.

 

***

 

    Хотинський замок має дуже давню історію.         

   Він знаходиться на високій скелі неприступного берега Дністра.  Близько тисячі років Київський князь Володимир збудував дерев'яну фортецю. Потім князь Данило Галицький перебудував її у кам'яний замок. Споруда мала різних власників і багато разів добудовувалась. Фортеця оточена товстим високим муром і ровом.  

   До сьогодні на її території зберігся старовинний глибокий колодязь. Воду з колодязя можна брати і нині. А ще кажуть, що вона тут дуже смачна.

    На території фортеці було знято безліч відомих фільмів.

 

***

    

    Луцький замок — один з найдавніших замків. Вважається найціннішою пам'яткою Волині. А ще він найкраще зберігся серед подібних давніх споруд.

     Замок вражає трьома височенними вежами. У народі їх  називають символічно: Віра, Надія, Любов. Із давніми спорудами пов’язані таємниці та легенди. Тепер реставрована споруда відкрита для відвідувачів. У її залах знаходиться єдиний в Україні музей дзвонів. Можна побачити виставку старовинної зброї.

     Сьогодні у замку проводять незабутні лицарські турніри.

 

***

 

     На Житомирщині знаходиться унікальний приватний «Замок Радомисль».

     Будівля зведена на підземній гранітній скелі. Колись у замку була паперова фабрика. Першу в Києві книгу «Часослов» друкували на її папері. Сьогодні у залах замку відтворена та старовинна паперова майстерня.

     У реставрованій трапезні подають  старовинні страви та трав'яні чаї.

     Територія замку з усіх боків оточена ландшафтним парком з водоймами. У ньому б'ють джерела, ростуть рідкісні рослини.

     Тепер у замку часто відбуваються виставки і концерти.

 

***

 

     Кам'янецька фортеця знаходиться у місті Кам'янець-Подільський. У давнину вона була важливою оборонною спорудою. Щоб боронити рідну землю, наші предки будували замки. Міцні будівлі на високих пагорбах оточували муром і ровом.

     Фортеця знаходиться на острові, оточеному каньйоном. А потрапити до неї можна через Замковий міст.

     До складу фортеці входить одинадцять башт. Кожна з них має свою назву та історію. Є серед башт Чорна з глибокою криницею у скелі.  Найвищу башту, яка була збудована на кошти Папи Римського, назвали  Папською.  

    Неповторність і таємничість ваблять туристів до національного заповідника «Кам'янець».

 

***

 

    Підгорецький замок розташований у селі Підгірці Золочівського району.

    У зеленому парку потопає велична споруда у формі квадрата. Замок довкола оточений муром. На його кутах розташовані п’ятикутні укріплення – бастіони. Споруда мала різних власників і багато разів добудовувалась. У хорошу погоду з північної брами відкривається чудовий краєвид. З висоти він проглядається на багато кілометрів.

     У замку представлений Китайський кабінет, Золота, Кармазинова та Лицарська та інші зали. Його стіни прикрашають старовинні картини.

   Підгорецький замок вабить туристів. Він овіяний легендами і таємницями.  За народними переказами у його підземеллі живе свій привид – Біла Пані. 

 

Діалог про дивовижні місця України, які вам доводилося відвідати