Художня фотографія — це вид фотомистецтва, який передає не об’єктивну дійсність, а відображає сцени, які були спеціально підготовлені для такого типу фотографії, щоб передати певну ідею, сенс, характер і настрій фотографа. Дозволяється використання подальшої обробки, ретуші.

 

«Стихія» Ніла Шарафан

      Над морською косою нависає грозова стихія.

     Стрімкий вітер пригинає до землі буйні трави. Трясе зелене гілля на одинокому дереві. Кожний шматок світлого неба застилають сіро-чорні хмари.  

      Пінисті хвилі з глухим шумом накочуються на піщаний берег. Немов прагнуть  дотягнутися до самотнього потертого човна-корита. А потім знову і знову відкочуються у темно-синє море, несучи із собою жовтий пісок, дрібну гальку і трав’яне сміття. І в цьому незвичайному двобої розкидані весла ніби готові відстояти свого старого господаря.

     Здається, що нема безпечного місця серед стихії, що розгулялася довкола.

 

 

«Гроза» І. Маляренко

     Пропливає над синьою річкою літня гроза.

     Де-не-де з під грозових хмар пробивається золоте проміння теплого сонця. І там відступає сіра тінь золотячи зелені трави. Дощові краплі опускаються на землю, каламутять річкову поверхню. І вже у дивовижному царстві світла і тіні перекидається високим коромислом кольорова веселка.   

      Літня гроза напуває землю вологою, а глядача – радісним настроєм, замилуванням мальовничим довкіллям.