В українському прислів’ї говориться: гречана каша сама себе хвалить.

    А знаєте, як його розуміти? Спочатку попробуємо пояснити, про що йде мова. Зрозуміло, що колись така страва була рідкісна, заморська, особлива. Вона дуже цінувалася. Її не треба було хвалити. Вона сама про себе говорила навіть своєю назвою – гречана каша. Тепер розуміємо, чому вона сама себе хвалить. Я також з цим прислів’ям не можу не погодитися.

    Таке порівняння сміливо може стосуватися, наприклад, відомих людей. Про них всі знають заздалегідь. А все тому, що вони у свій час доклали багато зусиль для формування своєї репутації.

     Не хвали себе сам, нехай тебе люди похвалять. Це також не про людей, що стали особистостями для нас. Вони не хваляться, а своїми вчинками дивують, переконують, стають прикладом для кожного – новітні Герої, воїни і добровольці, волонтери. Саме їхні дії якнайкраще їх характеризують.

     На жаль, словами першого прислів’я не можемо сказати про багатьох людей. А декому змушені нагадувати: не хвали себе сам. Розуміємо, що не всі люди підпадають під критерії, щоб бути особливим. Можете спитати, у чому саме? У вчинках, доброті, милосерді, небайдужості.

      І як бути таким людям? Докладати всі зусилля для того, щоб з часом і про них можна було сказати, що гречана каша сама себе хвалить.