ОСЕЛЕДЕЦЬ І КАМБАЛА (польська народна казка)

    Багато риби живе в Балтійському морі. Є там оселедці, ка́мбала, тріска́, лосо́сь, угрі́, сала́ка — всіх не перелічиш. Одного разу серед балтійських риб рознеслася чутка: звірі й птахи вибрали собі короля. Риби подивилися одна на одну і замислилися. І ось одна промовила:

— У звірів є король, у птахів теж. Чим же ми, риби, гірші? І нам потрібний король.

     Тут наперед пропхався лосось. У думках він сподівався, що його виберуть королем.

— Так, — каже, — це правильно, виберемо!

— Але ж кого? Кого?

    І тут виявилося, що всі думають по-різному.

— Лосося! Він найсильніший і найспритніший! — крикнув хтось із лососевої породи.

— Ні, — заперечували інші. — Лосось — зрадник: весною він тікає з Балтійського моря і бродить невідомо де, якимись річками. Весною ми залишимося без короля.

    Довго вони ще махали хвостами і до втоми сперечалися, хоч людина тут нічо́го б не почула. А риби наперебі́й пропонували то одного, то іншого в королі, але до згоди дійти не змогли. І тут вони прийшли до такого висновку:

— Хай королем нашого водяного царства буде той, хто швидше за всіх плаває. Добре плавати — це найголовніше для риб.

   Сказано — зроблено. Призначили змагання. Кожна сім’я риб вибирала серед себе найсильні́шого, найспритнішого. І ось усі посланці́ ви́шикувались у ряд. Спочатку всі пливли поруч. Потім деякі почали відставати, і шеренга риб перетворилася на ланцюжок. Нарешті попе́реду залишилися лосось, тріска і, що вже зовсім дивно, худий і непримітний оселедець. Потім навіть лосось і тріска почали відставати. Оселедець, що звик до постійних мандрувань у Північному і Балтійському морях, плив і плив, ніби нічого й не трапилось.

    Риби зібралися біля великого каменя і з хвилюванням чекали, хто ж у них буде королем. А коли побачили, що першим іде оселедець, здивувалися. Кожний подумав: яка з оселедця користь? Але відразу з цим змирилися. Що не кажіть, а оселедець першим приплив до каменя.

    Су́дді вирішили одноголосно:

— Переміг оселедець, він буде королем.

Незадоволеною залишилась тільки одна камбала. Вона хотіла для змагання краще одягтися і попливла додому за своїм синьо-сірим фартухо́м, яким дуже пишалася. Але коли повернулася до великого каменя, змагання вже закінчилося. Задихавшись, камбала закричала:

— Хто переміг? Хто буде нами правити?

    Дізнавшись, що королем став оселедець, від обра́зи скривила рота і проціди́ла крізь зуби:

— Що? Оселедець? Оцей худющий голодра́нець? Оце вже ні́чого сказати, король! Подивіться на ме́не! Яка широка я в сте́гнах, який красивий мій фарту́х. Не визнаю цих виборів! Як могли не почекати мене? Заперечую!

    Спочатку риби не звертали уваги на бурмотіння надутої камбали. Потім їй сказали:

— Оселедець прийшов першим, він і залишається королем балтійських риб.

    З того часу оселедець править у Балтійському морі. А камбала назавжди залишилася у своєму фартусі.

 

Тема: розповідь про те, як риби вибирали короля.

Головна думка: «сказано – зроблено»  

Жанр: народна казка

 

Будова твору

Зачин: «Багато риби живе …»

Основна частина: «Тут наперед пропхався лосось...»

Кінцівка: «З того часу оселедець править …»

 

План

1 Рибам потрібен король.

2 Найсильніший лосось – зрадник.

3 Угода про вибори короля.

4 Плавальні перегони.

5 Оселедець – король

6 Невдоволення камбали.

7 Дотримання угоди.

 

Оселедець живе у величезних багатокілометрових косяках. Риба, відірвана від зграї переживає стрес, також неминуче гине від інших морських тварин. Тривалість життя 10-12 років.

     

Камбала більшість часу проводить на дні моря. Переважна частина риб лежить на лівому боці, а двоє її очей знаходяться на правому боці. Хоча трапляються і перевернуті особини. Зверху її тіло вкрите пігментом, який допомагає добре маскуватися під колір довкілля, що її оточує. Тривалість життя 20-30 років.