Позитивним персонажем є дід, він добрий, безкорисливий та покірний, а  негативним персонажем є ненаситна, лиха, невдячна баба.

 

Характеристика діда.

    На мою думку позитивним героєм є дід.

    Попри свою слабохарактерність він  має багато хороших рис характеру.  По-перше, він завзятий та наполегливий у праці, три рази закидав невід, не хотів повертатися до баби з порожніми руками. По-друге, має добре серце, бо не маючи багатого улову пожалів рибку. По-третє, безкорисливість проявилась у тому, що він навіть не думає про викуп від рибки. По-четверте, дід привітний та ввічливий, з пошаною відноситься не тільки до золотої рибки, але також до своєї невдячної баби.

    Усі ці гарні риси характеру роблять діда позитивним героєм.

 

Характеристика баби.

  На мою думку, баба є негативним героєм.

  Вона має багато поганих рис характеру. По-перше, вона невдячна та не має почуття міри. Ненаситно зростали її вимоги до рибки, поки не була покарана розбитим коритом. По-друге, вона сварлива та зла, погано ставиться до діда, кричить на нього, може вдарити. Маючи достаток, слуг «б'є, за чуба тягає». Владно та грубо ставиться до оточуючих. По-третє, баба груба та неввічлива, називає діда поганими словами: дурило, недотепа, телепень. Недоброзичлива до слуг. 

   Усі ці погані риси характеру роблять її негативним героєм.