Про історію створення книги я дізналась з оповідання мовознавця Али Коваль «Наша мова». Тепер краще уявляю цей довгий шлях до появи  друкованої книги.

    На картинах більшого розміру зображені головні етапи в розвитку книги після  винайдення паперу. 

    На великій картині справа бачимо двох ченців. Один з них Кирило – творець одного з перших слов'янських алфавітів. Він двома руками тримає велику важку книгу, оздоблену коштовним камінням та дорогоцінними металами. Рядом його брат чернець Мефодій. На їхніх лицях радість від справи, що вони роблять. Саме ченці в монастирях перекладали та власноруч писали книги на старослов’янській мові.  

     На великій картині зліва бачимо чоловіка біля друкарського верстата. Нам спадає на думку, що це може бути німець Йоганес Гутенберг. Саме він винайшов машину, що дозволила друкувати книги, які стали доступними для широких верств населення. Біля станка, напевно, перші такі надруковані книги, вони без оздоби в міцній палітурці.  

    На великій картині посередині бачимо друкаря. Він у довгому робочому фартуху. На той час це була досить брудна робота, багато чого треба було робити вручну. Ми вгадуємо у ньому Івана Федорова – першодрукаря Київської Русі. Біля нього вірний помічник. Напевно, вони розмірковують якою буде їхня наступна книга.    

   Що було до винайдення паперу, можна бачити на малих картинах: шумерські таблиці, єгипетські папіруси, китайські дощечки, пергамент. 

   Оповідання допомагає краще зрозуміти те, що зображено на великому керамічному панно, що прикрашає Національну бібліотеку України для дітей.