Сьогодні Оленка іменинниця. їй виповнилося десять років.

    Оленка отримала багато подарунків: книжки, фломасте­ри, іграшки. А бабуся зв'язала Оленці м'якенькі, пухнасті рукавички. Іменинниця з друзями пішли в сад ліпити сніговика. Чудовий сніговик вийшов! А де ж рукавичка? Одна є, а друга загубилася. Шукали всі гуртом — не знайшли.

    А рукавичка опинилася під снігом...

    Якось несла маленька хвостата мишка жолудь. Побачила Оленчину рукавичку та й вирішила перезимувати в новій хатинці. Тепло і затишно жилося мишці в рукавичці. Жолудь теж не замерз.  Отак перебули вони холодну зимову пору. Оленка часто навідувалась у сад, проте під білою пеленою не видно було її рукавички.

     А незабаром прийшла сонячна весна. Уже не треба ховатися мишці від холоду, повернулася вона в рідне поле. А про жолудь у рукавичці забула. Світло й тепло принесла весна, потекли струмки, напуваючи все довкола. Жолудь набубнявів і пустив зелений пагінець. Коли бабуся з Оленкою прийшли в сад, одразу  побачили загублену рукавичку. Що сталося з бабусиним подарунком? Рукавичка була дуже вологою і не порожньою, а з маленькою рослинкою. Бабуся обережно витягнула зелений пагінець. Оленка зробила ямку. Вони удвох посадили пагінець у землю на своєму подвір'ї.

      Виросте могутній дуб і подарує прохолоду в спекотний літній день.

     

****

     

   Побачила рукавичку мишка. Спочатку перенесла у нову домівку свої припаси. Серед них був великий жолудь. Перезимувала мишка у теплій рукавичці. Разом з нею грівся жолудь.

    Пригріло весняне сонце. Розтанув сніг. Жолудь проріс пагінцем. Закінчилися припаси і побігла мишка в чисте поле.  

    Вийшла Оленка з бабусею у сад. Побачила свою рукавичку зі зеленим пагінцем. Бабуся обережно пересадила його у вологий ґрунт на широкому подвір’ї.  

    З пагінця виріс дубок. Він дарує прохолоду у спекотний день.