Нещодавно наш клас був на екскурсії в краєзнавчому музеї. Він знаходиться в районному центрі, де ми мешкаємо.

   Там побачили найрізноманітніші експонати, передані в дар відомими людьми та знайдені на наших теренах. Зацікавили різні знаряддя праці, яких ми досі не бачили. Вразив посуд від грубих глиняних мисок до вишуканих чайних сервізів. Було цікаво дізнатися про те, як жили наші предки. Стенди з документами висвітлювали історію краю, автобіографії відомих наших людей.  

   Ми поверталися переповнені новими знаннями і враженнями.

 

***

 

   «Національний музей народної архітектури і побуту» називають Україною в мініатюрі.

  Він розташований на південній околиці Києва, у Голосіївському районі. Поблизу знаходиться місцевість Пирогів, тому його ще називають Музей в Пирогові. У мальовничій місцевості під відкритим небом зібрана і відтворена архітектурна народна спадщина, народний промисел та ремесла, побут. Музейна колекція розповість про «Середню Наддніпрянщину», «Полтавщину і Слобожанщину», «Полісся», «Поділля», «Південь України», «Карпати», «Вітряки», «Ярмаркове поле» та «Українське село середини  попереднього століття».  

   У музеї можна побачити давні дерев’яні господарські споруди, культові та громадські  будівлі, оселі, які увібрали в себе традиції відповідного куточку України. Там можна побачити млин, криницю-журавель, лісопилку, кузню. Оселі також доносять відвідувачам давню епоху з піччю, домашнім іконостасом, скринями, ткацьким верстатом.

   Музей збагатить знаннями про традиції, наше минуле і культурну спадщину.