На ілюстрації до оповідання зображена качка-селезень з маленькими каченятами.

    Перед очима глядача блакитно-зелена вода річки біля берега. Високий тонкий очерет та жовто-зелена лілія вказують, де вони купаються. Качка-мати  «радісно кахкала», навчаючи діток плавати. Жовті пухнасті «каченята кульбабками … довкола матері» не дуже ще впевнено плавають в річці. Скоро навчаться рухатись «за нею – рівненьким шнурочком». Вони ще зовсім недавно покинули своє гніздо і вперше «поплюскались у воду». 

    Милі маленькі качата викликають в глядача почуття захоплення та замилування.

 

 

 

    На передньому плані ілюстрації до оповідання бачимо велику коричневу качку-матір. Довкола неї жовті та пухнасті кульбабки-каченята. Одні плавають серед води, інші тільки приводнюються.

     Справа у лозах завмер човен. У ньому Тетянка зі своїм  татом. Вони непомітно спостерігають за птахами. У тата темне волосся, примружені очі. Він одягнутий у зелену рибацьку куртку. Тетянка – школярка. У неї темне густе волосся, воно пишно спадає на плечі. Великі карі очі світяться радістю. Дівчинка одягнута в яскраву оранжеву куртку. Тато весело сміється, а Тетянка тихенько сплеснула в долоні від побаченого.

    На задньому плані зелено-коричневі лози у плавнях річки, за якими проглядається небесна синь неба, що зливається з водою.

    Почуття радості та захоплення зображених персонажів передається глядачам картини.