Є дерева - свідки історичних подій, які відбулися в реальності чи за легендою, які відвідала відома історична особа. Таке, переважно дуже старе дерево, має історичну цінність і вшановується у місцевих жителів. Його називають меморіальним, стараються зберегти в первісному вигляді, вберегти від знищення.

 

     Так жителі Черкащини пишаються дубом Максима Залізняка. Дереву 1 100 років. Воно росте на території урочища Холодного Яру. На південному схилі Кириківського яру за селищем Будою Чигиринського району під шатром патріаха лісів збирались гайдамаки, де планували свої напади на поміщиків. Він вистояв у довгій історії, у боротьбі з громовицями, що шість разів вражали його стовбур. За легендою дуб і сьогодні дає нових сил подорожньому, котрий відпочив під його розлогими вітами.

 

***

 

   Черкащина також тісно пов'язана з іменем Великого Кобзаря. Там (тепер село  Будище Звенигородського району Черкаської області) малий Тарас служив козачком у пана Енгельгарда. Три тисячолітні дуби називають дубами Тараса Шевченка. Номінація «Меморіальне дерево України».

 

***

 

  Ще один дуб Шевченка віком близько 1000 років знаходиться біля с. Моринці (батьківщини Шевченка).

 

***

 

   У селі Прохорівка Канівського району теж росте дуб Тараса Шевченка. Йому 700 років. За легендою, під дубом відпочивав і тут писав поему «Марія» Т. Шевченко, коли приїжджав до свого друга — ректора Київського університету М. О. Максимовича.  На жаль, не всі ці пам'ятки належно охороняються, перебувають у занедбаному стані, не мають громовідводів.

 

***

 

    Запоріжжя славиться дубом, який знаходиться по вулиці Тараса Бульби — у північній частині Верхньої Хортиці, сучасного правобережного району біля притоку річки Верхня Хортиця. Цьому патріархові 700 років, він є свідком козацької слави. За легендою під цим дубом у 1675 році запорожці на чолі з кошовим отаманом Іваном Сірко писали свій знаменитий лист турецькому султанові. За іншою легендою, саме під ним збиралися війська Богдана Хмельницького перед початком Визвольної війни 1648 року.

 

***

 

    Не менш відома липа Богдана Хмельницького на Львівщині. Її вік 800 років. Розкинулось дерево біля шосе Сасів — Колтів у Золочівському районі. Саме під нею за легендою відпочивав Богдан Хмельницький восени 1648 року. На липі повішено три ікони, що благословлять цей славний край.

 

***

 

    На Полтавщині росте  Дуб Шевченка. Вік дерева близько 400 років. Росте в с. Мар'янське Великобагачанського району. Саме тут у жовтні 1845 р. під дубом Т. Г. Шевченко писав поеми «Невільник» і «Єретик».

 

***

 

    На превеликий жаль, п'ятсотлітній дуб, що ріс у селі Березова Рудка Пирятинського району внаслідок людського недбальства був майже вщент знищений місцевою молоддю.

 

***

 

    У Києві на території парку садово-паркового мистецтва місцевого значення «Березовий гай», недалеко від перехрестя вулиць Білецька і Вишгородська знаходиться дуб, пов'язаний з ім'ям Шевченко. За легендою під ним поет любив відпочивати, меморіальна хата якого і донині знаходиться неподалік. Вік дерева близько 300 років. В 2010 р. дуб Шевченка став ботанічною пам'яткою природи. В даний час дерево огороджено, має охоронний знак, на ньому повішено ікону.