Тема твору: розповідь про незвичайні пригоди дівчинки, котра не завершувала розпочаті справи,  в казковій країні Недоладії та щасливе повернення додому.

Ідея твору: Уславлення працьовитості та старанності, дружби, взаємодопомоги, засудження лінощів, боягузтва та байдужості. 

Мета твору: кожна розпочата справа повинна бути завершена.

Проблематика твору: ставлення до праці та розпочатих справ, дружні стосунки та взаємодопомога долають усі труднощі, перемога добра над злом, шляхетність і неморальність. 

 

Композиція твору.

Експозиція: Аля дарує недошитий рушник, бо не доробила соту справу. 

Зав'язка: Недочеревик переносить дівчину в чудернацьку країну недороблених речей Недоладію.

Розвиток дії: Аля знайомиться з новими друзями і дізнається як можна повернутися додому, друзі рятують дівчинку зі в'язниці. 

Кульмінація: Недотиждень ремонтує годинник. 

Розв'язка: дівчинка повертається додому. 

Епілог: Аля попереджає сусідів про Недочеревика.

 

Рід літератури: епос

Жанр твору: повість-казка.

Ознаки казки.

Казкові слова: Недоладія, Недоладько, Недопопелюшка, Недокватирка, Недовус, Недочеревик, Недороль Десятий, Перший Недорадник та інші.

Чарівні перетворення: черевик переносить Недочеревика в реальний світ. 

Добро перемагає зло.

 

Тематика твору: кожна наша розпочата справа має бути завершена.

Носії добра – Аля, Недоладько, Недопопелюшка, Недовус, Недокватирка, Недокухар, Недотиждень.  

Носії зла – Перший Недорадник, Недочеревик, Недороль Десятий.

 

Казка вчить бути працьовитим і старанним, завершувати розпочаті справи, уміти товаришувати, допомагати іншим, не бути жорстоким, байдужим, боягузом.

Головний персонаж (дійова особа, про яку розповідається протягом усього твору і характер якої розкрито найповніше) – дівчинка Аля. 

Другорядні персонажі (дійові особи, які виконують у творі допоміжну роль і допомагають висвітлити характер головного персонажа) – Недоладько, Недопопелюшка, Недотиждень, Недороль Десятий, Перший Недорадник та ін. 

 

Портретна характеристика героїв.

Персонаж  Портрет в Недоладії
Аля Виглядала вона звичайною: ластовиння на носі, дві кіски, ямочки на щоках. Бо хоч одна кіска у тебе й незаплетена, та дуже ти схожа на звичайну живу дівчинку! справжня дівчинка
Недоладько

З густого листя висунулася голова. Її прикрашав шкіряний капелюшок з півнячою пір'їною збоку. Капелюшок сидів криво, бо лівого вуха, яке б мало його підтримувати, на голові зовсім не було. Голова повернулася обличчям до Алі. Добре, що хоч очі на місці. Зате одне більше, а друге — менше. Ніс набік скривлений, губи перекошені. Навіть ямочка на підборідді не на своєму місці, а майже біля вуха. Та незважаючи на це, губи весело всміхалися, очі дивилися лагідно, а обличчя було відкритим і добродушним. Із кущів виліз кремезний, широкоплечий хлопчина. Стояв він, нахилившись набік, бо ліва нога у нього була коротша від правої.

Вухо стало справжнім, перекривлена постать вирівнялася, нога подовшала... Перед Алею стояв стрункий, гарний хлопець. Недоладька важко було б пізнати, якби не ті ж щирі очі та добра і лагідна усмішка.

Не домалював один хлопчик ліве вухо
Недочеревик

Голос ...був якийсь неживий, безбарвний і дуже неприємний — ніби цвяхом дряпали по склу.

На плінтусі сидів маленький чоловічок у довгому, майже до п'ят, картатому піджаку з широкими кишенями. На голові у чоловічка червонів ковпачок. А на ногах у нього були величезні зелені черевики з червоними шнурівками..., чоловічок поважно вийняв з однієї кишені окуляри.

На стільці сидів той самий чоловічок, якого вона вперше побачила вдома. Тільки тепер він був не малесенький, а на зріст майже такий, як вона. На голові у нього червонів ковпачок. А на лівій нозі не було черевика.

Бездушний чоловічок збирає недороблені справи в Недоладію
Недоштанько

Прихилившись до одвірка, на порозі недотелю стовбичив якийсь товстун у шкіряній безрукавці. Одна холоша його штанів була довга, а друга сягала лише до коліна.

Штани вже мали обидві холоші.

Хлопчик забув домалювати ноги
Недопопелюшка

Обличчя незнайомки було вимазане попелом. Одягнена вона була до пояса у старий лантух. Зате від пояса до п'ят пишно спадала шовкова спідниця, гаптована золотом і оздоблена мереживом. З-під неї виглядали маленькі ніжки. Права взута у кришталевий черевичок, ліва — у важкий дерев'яний.

Перед нею стояла чисто вмита дівчина у звичайних черевичках і звичайній сукні. І така гарна — у сто разів краща від найкращої з принцес!

Двоє дівчаток розповідали про мене казку меншій сестричці. І раптом через мене вони посварилися! Одна з них доводила, що сукня у принцеси повинна бути білою, а друга — рожевою. Так вони й не доказали казку до кінця!
Недороль Десятий

Посередині широченного ліжка сидів чоловічок у нічній сорочці та нічному ковпаку з китицею, ...тримав у руках банджо і легенько перебирав струни.

Погладив себе по лисині, ніби переконуючись, що його голова ще на плечах.

Він був у нічному ковпаку і в нічній сорочці. Щоб не перечепитися і не впасти, він перекинув поділ сорочки, наче плащ, через руку.

У мене тільки корона зламана. Вовці з другого класу доручили полагодити її, ...а він, ледацюга, засунув мене разом із короною у найдальший куток майстерні, вистава зірвалася, а мене притяг сюди Недочеревик
Перший Недорадник

Недорадник приходить ...і прилаштовує шолом собі на плечі, замість голови.

Через підняте у шоломі забороло обличчя, точнісінько таке, яке вона на своєму малюнку стерла гумкою, — хиже і зле.

Однак обличчя у чоловічка знову, як і першого разу, вийшло хиже і незвичайно зле.

Його намалювала Аля спочатку з головою, ...потім ... вона стерла її гумкою, а іншу так і не намалювала, ...бо їй саме страшенно обридло малювати
Кат Він мав величезні загрубілі руки і маленькі хитрі очиці, ...був такий бридкий. Єдина людина у королівстві, якій дозволено доводити свою справу до кінця
годинникар Недотиждень На порозі стояв дідусь з довгою білою бородою і в окулярах без скельців, ... схвильовано заметушився по комірчині ... і хапався руками за голову Недомальований малюнок
Недокватирка Дивна чотирикутна бабуся. Голова іі була обмотана великою квітчастою хусткою, кінчики якої, зав’язані вузликом над чолом, стирчали, як заячі вуха. Вузлик скріплювався гвинтиком. У кожній руці бабуся тримала по великій картатій носовій хустинці. Час від часу старенька витирала ними червоного і розпухлого носа. Бідолашна бабуся без угаву кашляла, чхала, кректала і охала. Одного разу тато попросив сина закрутити гвинтика на кватирці, а саме в цей час у дворі мав розпочатися футбольний матч. А хлопчик був капітаном команди, ... хлопець недокрутив гвинтика і гайнув у двір
Недовус та Недоборода Недовус мовчки дивився на товариша, покручуючи лівого вуса, бо правого у нього зовсім не було. Стало видно, що у Недобороди тільки половина бороди. Недомальовані малюнки
Недолядянини

У кожного з них чогось не вистачало: або взуття, або одежі, або волосся на голові. Чи просто ґудзика, комірця, краватки, чи шнурка у черевиках. Та найголовніше — їм не вистачало усмішок.

І всюди сяяли усмішки! Усмішки, яких раніше так не вистачало усій країні!

Недороблені справи людей

 

План повісті-казки.

 

Символ (художній образ,

який відтворює певну думку,

ідею)

Символічне значення
Країна Недоладія недороблені справи і безвідповідальність
Недоладько працьовитість і відданість
Недопопелюшка безкорисливість і дружелюбність
Недовус товариськість і співчутливість
Недокватирка людська недбалість
Недочеревик колекціонування недороблених справ і бездушність
Недороль Десятий боягузтво і байдужість
Перший Недорадник жорстокість і заздрість

  • СофіЯ
    Приємно
    22 грудня 2020 15:14