Характеристика Оха.

Ох – фантастична істота, зелений лісовий цар. На вигляд він «маленький дідок, сам зморщений, а борода зелена аж по коліна». Жив під землею у зеленій хатці. Мав багато наймитів, використовує чужу працю. Перетворив лінивого парубка в працьовитого наймита. Проте був дуже хитрим, робив усе, щоб не повернути батькові сина. Умів чарами домагатися свого. Обманює царя, щоб отримати перстень.

 

Характеристика батька.

Батько був убогим чоловіком. Багато працював, щоб звести кінці з кінцями, бо мав ледачого сина. Журився, що син не вдався у батьків працелюбством. Хоч був люблячим батьком, проте вирішив віддати до інших людей у найми для науки.  Не забуває про сина, кожного року іде в ліс, щоб забрати його додому. Ввічливо просить поради у білого діда, щоб впізнати свою дитину. Радісний повертається на третій рік додому, хоч за три роки лісовик нічого не заплатив за роботу. Докоряє лісовику за несправедливість. Не застерігає сина від зловживання умінням перетворюватися. Завдяки синові батько заробив досить грошей. І тут проявляється його жадібність, через яку він знову його втратив.

 

Характеристика сина.

   Він народився в убогій родині, де батьки змушені були важко працювати. Син був одинаком, батьки дуже любили та догоджали йому. Тому виріс парубок до двадцяти років лінивим, лежебокою та черствим. Тільки лежав, смачно їв, не допомагав батькам. Не хотів учитися ні на кравця, ні на шевця, ні на коваля. 

   Три роки був син у наймах. Чарами лісовик Ох навчив хлопця працювати. Повертався батько додому з красивим роботящим сином. Хлопець став співчутливим до батька, вирішив допомогти йому заробити грошей.  Наука в лісовика не пропала даром. Парубок використовує уміння перетворюватись. Співчуває батькові та пробачає його жадібність. Праця, навики та вміння приносять заслужену винагороду: гарного парубка покохала царівна.