Лісовик — міфологічний образ володаря лісу. У нього нема тіні. На вигляд дідок малого зросту з довгою бородою. Зелений колір робить його непомітним серед лісу. У трухлявих пеньках жив зі сім'єю як звичайні люди. Лісовик вважався символом небезпеки, яка підстерігає людину в лісі, збиваючи людей зі шляху, завдаючи шкоду. 

 

Мавки (нявки) – міфологічний образ блукаючих духів нехрещених померлих  дітей. Вважалося, що позаду мають дірку, через яку видно нутрощі, а спереду напрочуд вродливі дівчата з довгим волоссям або хлопчики з рудим кучерявим волоссям. Створіння заманювали людей блукати в лісі, топили в болотах, так мстили людям за свою смерть. Захиститися від чар допомагали полин, цибуля, часник. Якщо до семи років з мавкою провести обряд хрещення, то вона ставала добрим ангелом.  

 

Водяник – міфологічний образ володаря водойм. Виглядає зеленим дідом з довгою бородою, вкритий баговинням. Йому підкоряються усі водяні мешканці. Саме він найстарший над усіма своїми внуками-русалками. Водяник символізував зло для людей на воді. Він піднімав бурі на морі, розливав ріки, руйнував греблі, затоплював землю водою, з русалками топив людей.