План

1. Пісня душа народу.

2. Історична пісня про Україну та її лицарів.

2.1. «Зажурилась Україна».

2.2. Козак Сірко закликає до боротьби.

2.3. Уславлення полководського таланту Б. Хмельницького.

2.4. Легендарний Морозенко – символ мужності й героїзму.

2.5. Максим Залізняк і Устим Кармелюк борці проти соціально та національного гніту.

3. Слава про героїв житиме вічно.

 

 

   Наш народ дуже співочий. Позбавлений права на навчання, люди в піснях передавали свої страждання, наміри, мрії.

   Важка доля простого народу закарбувалась у пісні «Зажурилась Україна». У той час татарські набіги спустошували села. Тому батьківщина, як мати, тужить за своїми поневоленими синами та дочками, затоптаними дітьми. І серед нещастя виростає протест на захист свого краю: «Бери шаблю гостру,  довгу та йди воювати».  

   Так народжувалися герої-козаки Запорозької Січі та їхні кошові отамани, котрі доблесно захищали своє рідне. Мужність Івана Сірка оспівана в історичній народній пісні «Та ой як крикнув же козак Сірко». В народній уяві славні козаки завжди були орлами, бо гнали з рідної землі ворогів. 

   Ще одною оспіваною у піснях постаттю став гетьман Богдан Хмельницький. Пісня «Ой не той то хміль» прославляє його полководський талант у битві під Жовтими Водами. Ще було багато перемог на рахунку Хмельницького, та ця битва стала першою  цілковитою перемогою над польською шляхтою.

     Пісня «Ой Морозе, Морозенко» дійшла до нас у багатьох версіях. Він у перших лавах ішов на ворога, сміливо дивився в очі смерті на полі бою. Та сили були нерівні: «Не вернувся Морозенко, голова завзята». Його безстрашність, коли «замучили молодого татари прокляті», не могла бути забута. Вона назавжди залишилась у народних піснях, дійшла до нашого часу.

    Славу славних запорожців продовжили гайдамацькі повстанці. У пісні «Максим козак Залізняк» оспіваний переможний похід на Жаботин: «накидали за годину панів повні шанці». Значне перебільшення можливостей гайдамаків тільки підкреслює захоплення їхньою мужністю. 

   Не менш відомим героєм був ватажок селянського повстання проти кріпацтва Устим Кармалюк. Не міг спокійно дивитися на важку долю своєї родини: «Як згадаю про їх муку, сам гірко заплачу». Тому «зібрав собі славних хлопців», щоб забирати багатство, нажите важкою працею кріпаків, від багатіїв та ділити по-справедливості між бідними. Домівкою йому став темний ліс, він надійно ховав повстанців від переслідувачів: «А так треба стерегтися… , хоч, здається світ великий, та ніде ся подіти». У нагороду за його мужність народними піснями «Кармалюка в світі споминають»  до сьогодні. 

     В історичних піснях закарбувалася пам'ять про славних героїв та їхні доблесні вчинки, незвичайне минуле України, сподівання наших   предків. Наше завдання вивчати минуле, щоб не втратити майбутнє. А допоки лунатиме народна пісня, історична слава України житиме вічно.

      

  • діма
    круто
    14 вересня 2017 19:11
  • Данил
    А меня учитель не вб'є если я спишу это она всё знает про интернет и списывания?---> Сайт ще раз рекомендує: твори не треба списувати дослівно, беріть їх за основу та вчіться перефразовувати своїми словами. Тоді гарна оцінка - гарантована!
    19 вересня 2017 15:50
  • Денис
    Даниил согласен
    15 жовтня 2017 13:04
  • Сашко
    Класно, дякую.
    16 жовтня 2017 17:00
  • Саша бабак
    Вчитель навіть не зрозумів що я списав
    18 жовтня 2017 15:27
  • Вова
    Дуже сподобалося! Головне гарно перефразувати слова і перекрутити речення, але не ненароком поміняти зміст твору! Дякую!
    13 вересня 2018 15:17
  • Андрій
    топ
    16 вересня 2018 09:33
  • Царь
    Мне задали написать твор и переказать ево!
    19 вересня 2018 15:52
  • димнончик
    моя училка не знает что такое интернет
    20 вересня 2018 16:58
  • Ксюша)
    Спасибо, очень помогли, главное перефразировать и хорошая оценка обеспечена
    20 вересня 2018 19:01
  • Никита
    Спс, очень помогли)
    25 вересня 2019 15:43
  • Ліза
    дуже дякую за допомогу! допомогли з написанням тексту !
    16 вересня 2020 22:10
  • Євген
    Вау
    10 жовтня 2022 19:35