Нещодавно на уроці української літератури ми вивчали дотепний твір  Валентина Чемериса  «Вітька + Галька, або Повість про перше кохання». 

  Доросле життя має свою особливість, а закоханість - незмінний його супутник.   Головний герой твору, 14-річний Вітька Горобець, вперше закохується в однокласницю Гальку Козачок. 

  Дружба і перше кохання, вірність і перший поцілунок, дуель і перше побачення - захоплюючі проблеми, що постануть на порозі дорослого життя. І вперше їх вирішують по-дитячому, здійснюючи свої  безглузді героїчні вчинки та страждаючи від цього.  

   Начитаний друг Федько, на прізвисько Жучок, завжди готовий допомогти. Він пропонує виражати свої почуття через серенади, які по-дитячому сприймаються в наш сучасний прогресивний вік.  Цей спів Вітька, коли на голові сомбреро з опудала, для баби Хіврі підкреслює жартівливість витівки.

   За халву для Федька дівчина прагне дізнатися про об'єкт кохання Вітька, а тоді нехтує прихильністю Вітька, хитро використовує друзів: просить принести воду, рубати дрова. 

   Прогулянка Петра з дівчиною уже вважається зрадою дружби в закоханих очах Вітька.  

  Виклик на дуель - це вже необдуманий вчинок, бо може зашкодити багатьом. Але хлопцеві так хочеться утнути щось героїчне та лицарське на очах у дівчини, вона повинна побачити його сміливість та відважність. Галя, звичайно, зрозуміла, що усе це заради неї. 

   Поцілунок у щоку та пропозиція про  похід у кіно роблять Вітька щасливим. І коли щастя нарешті усміхнулось, на дорозі знову перепона. Зазвичай у нього нема грошей, але  окрилений юнак завжди знає що йому робити, долає невезіння і всі невдачі. 

   А як хочеться показатися старшим, ніж ти насправді!  Сигарета в молодої людини - це нехтування своїм здоров'ям, це справжнє лихо для довкілля. Згорілий сарай - чудовий приклад, що не слід курити юнакам. 

   Коли молода людина щаслива, вона хоче, щоб це відчуття тривало вічно. Тому веселими є сватання Вітька до Галі. Мама дівчини теж розуміє, що таке перші почуття, тому сипле в кишені хлопцям гарбузове насіння і пропонує прийти через 10 років.

   Яким треба бути, як себе поводити, щоб  здобути  кохання? - справжні відповіді на ці проблеми завжди розкриваються  згодом. Уміти дружити і бути другом, уміти любити і не впадати у відчай, радіти кожній миті - цього навчає саме життя.

  

  • J
    Чудовий твір
    15 травня 2019 17:17
  • Макс
    Твір просто супер поставили 9 дякую ви дуже мені допомогли
    24 травня 2021 14:49