Ровена і Ребекка – важливі персонажі роману «Айвенго» Вальтера Скотта. Зіграли важливу роль в сюжеті.

    Вони обидві кохали одного лицаря Айвенго. Робили усе, залежне від них, коли мова йшла про допомогу йому. Були заможні. Зростали без матерів. Обидві дівчини по-своєму красиві.

   Та попри все вони - яскраві протилежності. 

   Ровена найбагатша спадкоємиця знатного саксонського роду, сама доля судила шанобливе ставлення інших до неї. Леді наділена гарною  вродою.  «Троянда краси й безцінна перлина, найпрекрасніша з тисячі, запашна мирра, зерно ладану» - так казали інші про неї. «Ставна й висока на зріст, але не настільки висока, щоб це впадало в око» . Сліпучою білизною вирізнялась її шкіра, а обриси голови й обличчя були наділені шляхетністю та розумом. «Ясні блакитні очі, опушені довгими віями, дивилися з-під тонких каштанових брів, що надавало виразності її чолу, … очі ці були здатні як запалювати, так і втішати, як повелівати, так і благати». Одяг прикрашали коштовності та золото. Проте знатна леді була милостива до бідних та прочан зі святих місць, її душа була щедра на милостиню для них. Вміла скривати та управляти своїми емоціями. Коли її хвилювали новини про Айвенго, вона уміла нічим не виказувала свого хвилювання перед іншими. Смілива Ровена, незважаючи на страх, що викликало згадування про розбійників, гаряче підтримала пропозицію свого опікуна, податися в дорогу. Опікун Ровени сподівався, що за відсутності Айвенго дівчина змінить свої почуття. Проте вона була непоступливою щодо своїх почуттів. Сміливо заявляла опікуну, що радше піде в монастир, ніж погодиться розділити трон з Ательстаном.  Цей рішучий протест противитися зовнішньому тиску пояснювався характером її виховання. Адже «з дитинства привчилася не лише діяти на свій розсуд, але й повелівати іншими». У полоні просить свого ворога врятувати Айвенго. Коли усі негаразди закінчились, в очах Ровени видно надію на щасливе майбутнє з лицарем та порозуміння з опікуном.  

  Ребекка – єврейка, тому її становище у суспільстві уже було нижчим від леді Ровени. Вона теж по-своєму чарівна. Мала смаглявий відтінок шкіри, густе чорне волосся. ЇЇ карі очі, наповненні глибиною почуттів, блищали під тонкими вигнутими чорними бровами, «білі зуби виблискували, як перли». Мала гарну поставу, одягнута у східне вбрання. Проте Ребекка далеко поступається в красі чарівній саксонці Ровені. З раннього дитинства вирізнялася твердою волею, спостережливістю і кмітливістю, боязкість була чужою для її душі. Батько навчав до рівного і чемного поводження з усіма, оточував розкішшю. Хоч дівчина завжди усвідомлювала про ненадійність умов, в яких вони жили, але не успадкувала догідливість, підлабузництво і хитрість батька.  «Трималася з гордовитою скромністю, ніби підкоряючись несприятливим обставинам, в які була поставлена через належність до зневаженого племені, але водночас вона усвідомлювала себе гідною вищого становища». Дівчина побожна, щедра, справедлива, має силу волі та гострий розум. «У цьому гаманці, — сказала Ребекка, — ти знайдеш сотню цехінів. Поверни своєму господареві те, що йому треба, а інше візьми собі». Якщо у полоні «саксонська спадкоємиця могла розраховувати на певну ввічливість щодо неї, то єврейці ні на що було сподіватися». Реберцці не один раз доводилось перемагати небезпеки, ось чому вона не розгублювалась у такі хвилини. «Стій, де стоїш, зарозумілий лицарю… один крок вперед — і я кинуся вниз» - сміливо каже ворогові. Дівчина досить освічена, знає французьку мову. Наділена величезними знаннями у лікуванні, тому користується  пошаною серед свого народу. «Коли язичник поранений і в біді, він стає братом єврея», – такими словами просить батька підвезти пораненого Айвенго. Доглядає та лікує лицаря. На процесі по звинуваченню у чаклунстві, спочатку одна проти багатьох, проте розумна та кмітлива. Усвідомлюючи свою роль у суспільстві, приймає речі такими, як вони є. Тому, коли не отримує відповіді на свої почуття від Айвенго, їде геть.

    Обидві героїні займають значне місце у романі. Захоплюють читача. 

 

 

  • Егор
    круто
    10 листопада 2016 20:03
  • лара
    класно, жаль що списувати не можна
    28 листопада 2016 23:19
  • назар
    круто
    30 листопада 2016 17:35
  • лєра
    ЩО ЦЕ ТАКЕ?
    25 жовтня 2017 17:04
  • Sanya
    А чому не можна списувати?
    5 листопада 2018 15:47
  • Пр
    Бомбезно але тоже списати не дозволяють навіть відмінникам :(
    12 листопада 2018 16:40
  • Андрей
    Создателям сайта огромное спасибо!!!
    Можно переписать не дословно, заменяя одни слова другими.
    Ещё раз спасибо!
    12 листопада 2018 17:24
  • Анонім
    Дякую за характеристики персонажів.
    Тим, хто розробив цей сайт велике ДЯКУЮ
    Прекрасно
    13 листопада 2018 20:54
  • Саша
    05.11 Списал классно получил 5 Спасибо!!!
    5 листопада 2019 11:55
  • Дівчинка 7А
    Хочу сказати дякую тим, хто створив цей сайт! Дуже корисна інформація! Але на жаль, списати не можна -----> Сподіваємось, що зразки творів допоможуть при написанні власних. Чому не варто списувати? Учитель може знайти списаний з інтернету твір. В іншому випадку він завжди знає творчі здібності кожного свого учня
    6 листопада 2019 18:50
  • Лара
    Спасіпа. Полезно
    12 листопада 2019 17:19
  • Марк
    Дуже дякую я списав майже усе :)
    13 листопада 2019 21:22
  • JonasTupaPushka
    Я очень доволен сайтом, потому что смешной, а очень главное релегиозный, если бы я был В. Скоттом я бы помог автору закончить второй клас) ---> А в первый не пора ли со словом "класс"?
    15 листопада 2019 21:10
  • никто
    класно ось і зробила домашнє)
    4 грудня 2019 15:28
  • Barabashka
    Спасибо за сайт конечно... Но не все так идеально
    Про ребекку очень мало сказано... Ну про её описываенее, а так все круто. Спасибки
    21 листопада 2020 23:04