Інші завдання дивись тут...

Вправа 1 Що таке каучук? Каучуки – еластичні полімерні матеріали різноманітного складу й призначення.

 

Вправа 2 За якими ознаками класифікують каучуки? За назвою мономерів, використаних для їхнього синтезу, або за характерною групою атомів у їхньому складі.

 

Вправа 3 Що таке гума? Гума – продукт вулканізації каучуку.

 

Вправа 4 Де застосовують каучуки: 

а) загального призначення;

Для виробництва широкого кола споживчої продукції: шин, ущільнювачів дверцят, багажників і вікон, зубчастих ременів і шлангів, транспортних стрічок, взуття, еластичних бинтів, хірургічних рукавичок, повітряних кульок, гумок для стирання тощо. 

б) спеціального призначення?

У специфічних, часто екстремальних умовах, наприклад, у муфтах бурильних систем, виробництво кабелів, шлангів, трубопроводів для транспортування бензину й нафти тощо. 

 

Вправа 5 Порівняйте властивості й назвіть спільні й відмінні риси:

а) натурального каучуку й гуми;

Спільною рисою є еластичність.

Відмінною рисою є те, що натуральний каучук є еластичним лише в досить вузькому температурному інтервалі, тобто за низької температури стає твердим і крихким, а за підвищеної – м'яким і липким, а гума до перепадів температури стійка.

б) каучуків загального та спеціального призначення.

Каучуки загального призначення мають комплекс властивостей, що зумовлює їхнє використання для виробництва широкого кола споживчої продукції.

Властивості каучуків спеціального призначення забезпечують «працездатність» виробів з них у специфічних, часто екстремальних умовах. Такі матеріали стійкі до дії розчинників, технічних олив, кисню, озону, зберігають високу еластичність у широкому діапазоні температур.

  

Вправа 7 Поясніть, як використовують каучуки для запобігання інфікуванню ВІЛ (вірусом імунодефіциту людини). Латекс і натуральний каучук використовують у виробництві медичних засобів, зокрема, й презервативів.

 

Вправа 8 Проаналізуйте цитату з твору уродженця м. Ірпеня (Київська обл.) Миколи Носова «Пригоди Незнайка і його друзів»: «Коротуни вміли добувати гуму. У їхньому місті росли квіти на кшталт фікусів. Якщо на стеблі такої квітки зробити надріз, то з нього починає витікати білий сік. Цей сік поступово гусне і перетворюється на гуму, з якої можна робити м’ячі та калоші». Де закінчується фантастика й починається реальність? Обґрунтуйте свою відповідь. З листків фікуса можна добути тільки каучук, але не гуму. Гума – продукт вулканізації каучуку, а не його загустіння.

Інші завдання дивись тут...