Інші завдання дивись тут...

Вправа 1 У вас наявні харчові продукти: відварений рис, білий хліб, майонез, картопля, варена ковбаса. Поясніть, як довести наявність крохмалю в них. Розпізнати крохмаль можна за взаємодією з йодом. Розчин йоду з крохмалем дає характерне синє забарвлення 

 

Вправа 2 Дослідіть експериментально наявність глюкози в меді. Відповідь обґрунтуйте. Наявність глюкози в меді можна виявити реакцією зі свіжоодержаним купрум (ІІ) гідроксидом за нагрівання, в результаті реакції утворюється червоного кольору осад купрум (І) оксиду.

CH2OH―(CHOH)4―CHO+2Cu(OH)2->CH2OH(CHOH)4COOH+Cu2O+2H2O

  глюкоза                                     глюконова кислота  

 

Вправа 3 Відомо, що в молоці великий вміст білка. Маючи кальцій хлорид, етанол і оцет, виділіть білок з молока трьома способами. Опишіть хід ваших дій. Молоко розливаємо у три склянки, розбавляємо його водою у співвідношенні 1:2, і додаємо по черзі запропоновані речовини. Спостерігатимемо осадження білків. Схожий процес можна спостерігати при скисанні молока

 

Вправа 4 Охарактеризуйте роль вітамінів як біологічно активних речовин. Вітаміни регулюють в організмі обмін речовин через систему ферментів, діють у комплексі з ними.

 

Вправа 5 Чорна смородина є справжнім джерелом вітаміну С, адже в 100 г ягід міститься вітамін С масою 0,25 г. Обчисліть масу вітаміну С в смородині масою 1 кг і кількість добових доз, що містяться в цій масі, якщо добова норма становить 0,05 г.

Відомо: w(C)=0,25%, m(смородини)=1 кг=1000 г. Добова норма вітаміну С становить 0,05 г

Знайти: m(С)-?, к-сть доз-?

Розв'язування

m(C)=w(C)m(смородини):100%=0,25% • 1000 г : 100%=2,5 г

2,5 г : 0,05=50 доз

Відповідь: 2,5 г, 50 доз

Інші завдання дивись тут...