Інші завдання дивись тут...

Знаємо, розуміємо

Вправа 1 Дайте визначення вітамінів, наведіть їх класифікацію та приклади. Вітаміни — низькомолекулярні органічні сполуки різних класів з відносною молекулярною масою (від кількох десятків до кількох сотень), які в невеликих кількостях, але обов’язково потрібні для здійснення хімічних процесів в організмах.

За здатністю розчинятися у воді вітаміни поділяють на водорозчинні (наприклад, С, РР, В1, В2) та жиророзчинні (наприклад, А, Е, K).

 

Вправа 2 Обґрунтуйте біологічну роль вітамінів, підтвердьте її прикладами. Вітаміни спільно з ферментами регулюють обмін речовин та енергії, і в цьому полягає їх біологічна роль.

Приклади: вітамін С стимулює діяльність ендокринної й центральної нервової систем, сприяє кращому засвоєнню йонів Феруму й нормальному кровотворенню; вітамін В1 (тіамін) впливає на м’язи й нервову систему, утворює комплекси з ферментами, що регулюють обмін вуглеводів та амінокислот; вітамін В2 (рибофлавін) впливає на ріст і відновлення клітин, бере участь у процесах окиснення в усіх тканинах тіла людини; вітамін В9, або фолієва кислота, бере участь у процесах кровотворення, а також у синтезі нуклеїнових кислот; вітамін D (кальциферол) регулює фосфорно-кальцієвий обмін в організмі.

 

Вправа 3 Прокоментуйте вислів академіка В. О. Енгельгардта: «Вітаміни виявляють себе не своєю присутністю, а своєю відсутністю». Нестача вітамінів і ферментів призводить до розвитку різних захворювань.

 

Вправа 4 Наведіть приклади вітаміноносної рослинної й тваринної їжі. Зелень, овочі, фрукти, зернобобові рослини, волоські горіхи, шипшина, риба, м'ясо, молоко, яйця, печінка, риб'ячий жир, нерафіновані олії тощо.

Інші завдання дивись тут...

  • Alex
    Спасибо, ребята за ваш сайт
    4 лютого 2022 16:33