Інші завдання дивись тут...

Вправа 247 Чи кожну реакцію за участю певних йонів можна назвати якісною на ці йони? Ні, не кожну

Відповідь аргументуйте. По-перше, тільки такі реакції, за допомогою яких на основі спостережень за явищами, що їх супроводжують, можна визначити, які йони входять до складу речовини. По-друге, у результаті якісної реакції утворюється речовина зі специфічними властивостями, не схожа на інші

 

Вправа 248 Складіть молекулярні рівняння якісної реакції на хлорид-іони, якщо в одному випадку реагентами є дві солі, а в іншому — сіль і кислота.

AgNO3 + NaCl =  AgCl + NaNO3

AgNO3 + HCl = AgCl + HNO3

 

Вправа 249 Чи можна застосувати натрій карбонат для виявлення йонів Кальцію в природній воді?  Відповідь аргументуйте. Не можна. Бо білий осад утворюється не лише при наявності йонів Кальцію, але й при наявності йонів Магнію у природній воді.

 

Вправа 250 Якісною реакцією на карбонат-іони слугує реакція, під час якої виділяється вуглекислий газ. Як довеcти виділення цього газу? Двома способами.

Спосіб 1 При пропусканні вуглекислого газу в розчин кальцій гідроксиду розчин стає каламутним, а при подальшому його пропусканні стає прозорим:

Ca(OH)2 + CO2 = CaCO3 + H2O

CaCO3 + H2O + CO2 = Ca(HCO3)2

Спосіб 2 Піднесений до отвору пробірки запалений сірник перестає горіти й гасне без будь-якого звукового ефекту

 

Вправа 251 Після розчинення залізного цвяха в кислоті утворився розчин. Для з’ясування того, які йони Феруму містяться в розчині — Fe2+ чи Fe3+, — учень додав до нього трохи розчину натрій гідроксиду. Осад не утворився. Яка причина цього? Кислота була в надлишку або утворилася нерозчинна оснóвна сіль Феруму

Що має зробити учень для успішного проведення відповідної якісної реакції? Долити більше лугу

Інші завдання дивись тут...