Інші завдання дивись тут...

Вправа 1 Наведіть приклади кристалічних та аморфних речовин.

Кухонна сіль, цукор, йод, хлор, азот, алмаз, графіт, сухий лід, кисень, амоніак, метали ― це кристалічні речовини, а скло, бурштин, каніфоль, смоли, полімери ― аморфні речовини

 

Вправа 2 Поясніть відмінності між кристалічними й аморфними речовинами.

Кристалічні речовини мають сталу температуру плавлення, а аморфні плавляться в діапазоні температур. У разі руйнування кристалічної речовини кристали розпадаються на окремі шматочки, кожен із яких зберігає хоча б частково форму початкового кристала, а у разі руйнування аморфної речовини утворюються уламки неправильної форми, зазвичай із нерівною поверхнею країв сколу

 

Вправа 3 Поясніть, як залежать властивості й застосування речовин з кристалічними ґратками:

а) йонними

Корунд (Al2O3) має високу твердість і слугує абразивним матеріалом, є компонентом термостійкої кераміки, а його кольорові різновиди  рубін і сапфір  використовують у ювелірній справі. З оксидів металів, що є корисними копалинами, добувають метали. 

б) молекулярними

Сухий лід використовують для охолодження харчових продуктів, під час транспортування заморожених продуктів (риби й м’яса), кондитерських виробів.

в) атомними

Завдяки твердості алмаз використовують для різання скла та пластику, у бурильних установках. Завдяки шаруватій будові графіт слугує змащувальним матеріалом, з нього роблять стержні олівців; його електропровідність дає змогу виготовляти з нього електричні контакти й електроди, стержні в ядерних реакторах. Силіцій як напівпровідник використовують в електронній техніці, сонячних батареях, різноманітних приладах. 

г) металічними

Електропровідні властивості металів узято за основу виготовлення електропроводів; теплопровідність — предметів домашнього вжитку, побутових виробів; ковкість і легкість — у машино-, літако-, кораблей приладобудуванні, виготовленні інструментів, у будівництві; пластичність - виготовляють тонку фольгу, витягують дріт.

Інші завдання дивись тут...