Ім'я, прізвище та ім'я по батькові пишемо з великої букви.

1. Прочитайте пари слів. Чи однаково вони звучать? Чи однаково пишуться слова кожної пари? Чому? Складіть і запишіть речення з виділеними словами.

віра — Віра          надія — Надія

зірка — Зірка        слава — Слава

любов — Любов     васильки — Василь

На небі засвітилась вечірня зірка. Наша корова Зірка дає багато молока.

Мою вчительку звуть Любов Іванівна.

2. В українському мовленні є слова, які додаються до імен або до імені й по батькові: пане добродію, шановний, вельмишановний, дорогий, люба. Утворіть і запишіть правильні звертання з такими словами: бабусю, учителю брате.

Дорога бабусю,

шановний Іване Петровичу,

люба Оленко,

дорогенька матусю.

3. Запишіть різні форми імен дітей за зразком. Зразок: Ольга — Оля, Оленька, Олечка.

Марія – Марійка, Марієчка, Марічка, 

Микола – Коля, Миколка, 

Наталія – Наталка, Наталочка, Наталонька.

4. Пригадайте оповідання Н. Сняданко «Матвійкові іграшки».

МАТВІЙКОВІ ІГРАШКИ 

Матвійкові подарували іграшку свинку. Він назвав її Параскою. Параска йому ввісні розповіла про те, що іграшки вміють ображатися.

Матвійко прокинувся в суботу раніше за всіх. Він згадав, що вчора вирішив прибрати іграшки. Важко зітхнув і поплентався до шафи. На полицях давно не можна було нічого знайти.

Але наводити лад на полицях несподівано виявилося справою нескладною. Матвійко забув про колись улюблені іграшки. Знаходити їх було весело. Ще приємніше виявилося розміщувати їх на полицях. Тепер він зможе знайти котрусь з іграшок і побавитися нею.

Коли батьки прокинулися, у кімнаті сина панував ідеальний порядок, іграшки рівними рядами вишикувалися в шафі. Хлопчик навіть повитирав пилюку з тих, якими давно не користувався.

Мама зайшла до кімнати Матвійка і від здивування спершу не могла вимовити жодного слова. Потім покликала тата. Обоє деякий час заніміло стояли перед ідеально прибраними полицями, а тоді хором промовили: — Оце так! Молодець! (За Наталкою Сняданко).

Прочитайте текст. Про кого в ньому йдеться? Чому підкреслене слово пишемо з великої букви?

Матвійкові подарували іграшкову свинку. Він назвав її Параскою. Параска йому вві сні розповідала про те, що іграшки вміють ображатися.

Матвійко вирішив прибрати іграшки. Хлопчик повитирав пилюку з тих, якими давно не грався.

У тексті йдеться про хлопчика Матвійка та іграшкову свинку Параску. Підкреслене слово пишеться з великої букви, бо означає власну назву іграшки.

 

Приймаючи подарунок, говорять: «Дякую», «Спасибі за чудовий подарунок»,

«Спасибі за побажання», «Я дуже вдячний».