Інші завдання дивись тут...

СТОРІНКА 141

Завдання 6

16 – 1 = 15           36 + 1 = 37             68 – 8 = 60           64 + 3 = 67

76 – 6 = 70           80 – 1 = 79             56 – 24 = 32           45 + 2 = 47

 

Завдання 7 Щоб дізнатися, на скільки одне число більше або менше від іншо­го, треба до від більшого числа відняти менше

 

Завдання 8 Проста задача на додавання

Заняття почалися о 9 год і тривали 3 год. О котрій годині розпочнуться канікули?

Була

Тривали

Стала

9 год

3 год

?

Короткий запис

Була — 9 год

Тривали — 3 год

Стала — ?

Схема

Розв'язання

9 год + 3 год = 12 год – час закінчення навчання, тобто початку канікул

Відповідь: заняття закінчились о 12 годині, тобто розпочалися канікули

 

Завдання 9

1) Задача на додавання

У Софійки було 10 зошитів. Їй купили ще 5 зошитів. Скільки всього зошитів стало у Софійки?

Було

Купили

Стало

9 год

3 год

?

Короткий запис

Було — 10 зошитів

Купили — 5 зошитів

Стало — ?

Схема

Розв'язання

10 + 5 = 15 (з.) – всього зошитів стало у Софійки

Відповідь: у Софійки стало 15 зошитів

 

2) Задача на віднімання

У кіоск привезли 10 ящиків винограду, а потім продали 3 ящики. Скільки ящиків винограду залишилося у кіоску?

Було

Продали

Залишилось

10 ящиків

3 ящики

?

Короткий запис

Було (привезли) — 10 ящиків

Продали — 3 ящики

Залишилось — ?

Схема

Розв'язання

10 – 3 = 7 (ящ.) – ящиків винограду залишилося у кіоску

Відповідь: у кіоску залишилось 7 ящиків винограду

 

3) Задача на знаходження суми

Першого дня Софійка прочитала 10 сторінок книжки, а другого дня – 6 сторінок. Скільки сторінок прочитала дівчинка за два дні?

Першого дня

Другого дня

Всього

10 сторінок

6 сторінок

?

Короткий запис

І день — 10 сторінок

ІІ день — 6 сторінок

Всього — ?

Схема

Розв'язання

10 + 6 = 16 (стор.) – сторінок прочитала дівчинка за два дні

Відповідь: за два дні дівчинка прочитала 16 сторінок

 

4) Задача на знаходження невідомого доданка

У Софійки було 12 зошитів. З них 9 зошитів у клітинку, а решта в косу лінійку. Скільки зошитів у косу лінійку?

Клітинка

Коса лінійка

Всього

9 зошитів

?

12 зошитів

Короткий запис

Клітинка — 9 зошитів

Коса лінійка — ?

Всього — 12 зошитів

Схема

Розв'язання

12 – 9 = 3 (з.) – зошитів у косу лінійку

Відповідь: у косу лінійку 6 зошитів

 

5) Задача на збільшення на деяке число

Софійка пробігла 10 метрів, а Андрійко – на 4 метри більше. Скільки метрів пробіг Андрійко?

Короткий запис

Софійка — 10 метрів

Андрійко — ?, на 4 кг більший

Короткий запис

Софійка — 10 метрів

Андрійко — ?, стільки ж і ще 4 кг

Схема

Розв'язання

10 + 4 = 14 (м) – метрів пробіг Андрійко

Відповідь: Андрійко пробіг 14 метрів

 

7) Задачі на різницеве порівняння

Софійка пробігла 10 метрів, а Андрійко 14 метрів. На скільки більше  метрів пробіг Андрійко, ніж Софійка?

Короткий запис

Софійка — 10 метрів

Андрійко — 14 метрів, на ? більше

Схема

Розв'язання

14 – 10 = 4 (м) – на стільки більше  метрів пробіг Андрійко, ніж Софійка

Відповідь: Андрійко пробіг на 4 метри більше, ніж Софійка

 

Софійка пробігла 10 метрів, а Андрійко 14 метрів. На скільки менше  метрів пробігла Софійка, ніж Андрійко?

Короткий запис

Софійка — 10 метрів, на ? менше

Андрійко — 14 метрів

Схема

Розв'язання

14 – 10 = 4 (м) – на стільки менше метрів пробігла Софійка, ніж  Андрійко

Відповідь: Софійка пробігла на 4 метри менше, ніж Андрійко

 

СТОРІНКА 142

ДОДАТКОВІ ВПРАВИ

Завдання 1 3 кружечки розфарбували так, щоб зелений був правіше від червоного, але лівіше від синього.

Міркуємо так

«Зелений був правіше від червоного» — червоний, зелений.

«зелений був лівіше від синього» — червоний, зелений, синій

Відповідь: червоний, зелений, синій

 

Завдання 2 Оля молодша за Юрка. Юркові стільки ж років, як Тимку, який молодший за Соломійку. Хто з дівча­ток старший?

Міркуємо так.

«Оля молодша за Юрка» — Оля, Юрко

«Юркові стільки ж років, як Тимку» — Оля, Юрко, Тимко

«Тимко, молодший за Соломійку» — Оля, Юрко, Тимко, Соломійка.

Відповідь: Соломійка старша від Олі

 

Завдання 3 Трійки чисел записано за одним правилом. Визнач правило і встав пропущені числа: 2, 8, 6; 1, 8, 7; 4, ?, 5; ?, 6, 2; 4, 10, ?.

Міркуємо так. Число посередині – сума двох інших чисел:  

2, 8, 6 (2, 2 + 6, 6)       1, 8, 7 (1, 1 + 7, 7)            4, 9, 5 (4, 4 + 5, 5)

4, 6, 2 (6 – 2, 6, 2)       4, 10, 6   (4, 10, 10 – 4)

 

Завдання 4

Фігури на групи за кольором: блакитні (5), рожеві (5)

5 + 5 = 10             10 – 5 = 5

Фігури на групи за розміром: великі (4), середні (4), малі (2)

4 + 4 + 2 = 10       10 – 2 – 4 = 4      10 – 4 – 2 = 4      10 – 4 – 4 = 2

Фігури на групи за формою: трикутники (3), круги (3), чотирикутники (4)

3 + 3 + 4 = 10      10 – 3 – 3 = 4      10 – 3 – 4 = 3        10 – 4 – 3 = 3

 

Завдання 5 У ряд посадили 10 дерев на відстані 1 м одне від одного. Яка відстань між крайніми деревами?

Міркуємо так.  Між 10 деревами знаходяться 9 відрізків по 1 м. Відстань між крайніми деревами дорівнює 9 м

 

Завдання 6. На годівниці сиділо 6 горобців і 3 синиці. 4 пташ­ки полетіло. Чи полетів хоча б один горобець?

Міркуємо так.

6 + 3 – 4 = (6 – 1) + (3 – 3)  Відповідь: хоча би 1 горобець полетить

 

Завдання 7 У кошику було яблук на 4 більше, ніж груш. Поклали ще 3 груші. Чого стало більше і на скіль­ки? Як зміниться розв'язання, якщо з кошика забра­ли 3 груші?

Міркуємо так

4 – 3 = 1 (яб.) – на стільки більше тепер стало яблук, ніж груш.

З груші поклали в кошик, а потім забрали, значить кількість груш не змінилося (стало стільки ж, скільки було спочатку), тому яблук також буде як спочатку, тобто на 4 більше, ніж груш.

 

Завдання 8  У зоопарку вік деяких тварин записали діаграмою (□ дорівнює 5 см): вовк – 10 років, ведмідь – 50 років, кінь – 25 років, заєць – 5 років, слон – 20 років. Склади задачі про вік тварин на різницеве порівняння.

Діаграма

Вовк__ □□

Ведмідь□□□□□□□□□□

Кінь___□□□□□

Заєць__

Слон__□□□□

Слон живе 20 років, а кінь – 25 років. Хто живе більше: кінь чи слон і на скільки? 

Слон живе 20 років, а кінь – 25 років. На скільки менше років живе слон, ніж кінь?

Вовк живе 10 років, а заєць – 5 років. Хто живе менше: вовк чи заєць і на скільки?

 

Завдання 9. Горох проростає за температури 2 градуси тепла, помідори — 10 градусів, морква — 5 градусів, огі­рок — 12 градусів, а кукурудза — 8 градусів тепла

Рослина

Температура

Довжина відрізка

Горох

2 см

Помідори

10°

10 см

Морква

5 см

Огірок

12°

12 см

Кукурудза

8 см

Поміркуй, у якій послідовності треба їх висаджувати. Послідовність згідно температурного режиму: горох, морква, кукурудза, помідори, огірок.

Побудували діаграму проростання цих рослин (1 градус — 1 см)

Завдання 10

1) Задача на віднімання

У їдальню завезли 60 кг борошна. За 2 дні витра­тили 30 кг. Скільки кілограмів борошна залишилося?

Було

Витратили

Залишилось

60 кг

30 кг

?

Короткий запис

Було — 60 кг

Витратили — 30 кг

Залишилось — ?

Схема

60 – 30 = 30 (кг) – кілограмів борошна залишилося

 

2) Складена задача (на 2 дії)

У їдальні було 60 кг борошна. Першого дні витра­тили 10 кг, а другого — 20 кг. Скільки кілограмів борошна витратили за 2 дні? Скільки кілограмів борошна залишилося?

Було

Витратили

Залишилось

60 кг

10 кг і 20 кг

?

Короткий запис

Було — 60 кг

Витратили — ?, 10 кг і 20 кг

Залишилось — ?

Короткий запис №1

І дня — 10 кг

ІІ дня — 20 кг

Всього — ?

Короткий запис №2

Було — 60 кг

Витратили — 30 кг

Залишилось — ?

Схема

1) 10 + 20 = 30 (кг) – кілограмів борошна витратили за два дні

2) 60 – 30 = 30 (кг) – кілограмів борошна залишилось

 

3) Задача на додавання

У їдальні було 60 кг борошна. Привезли ще 30 кг. Скільки кілограмів борошна стало?

Було

Привезли

Стало

60 кг

30 кг

?

Короткий запис

Було — 60 кг

Привезли — 30 кг

Стало — ?

Схема

60 + 30 = 90 (кг) – кілограмів борошна стало

 

Завдання 11

 

 

 

20

 

 

 

Міркуємо так

3 + 4 = 7

7 + 5 = 12

8 + 12 = 20

 

 

8

12

 

 

 

3

5

7

 

1

2

3

4

Завдання 12

5

6

9

20

Міркуємо так

20 – 5 – 9 = 20 – 5 – 5 – 4 = 10 – 4 = 6

20 – 11 – 8 = 1

20 – 1 – 9 = 10

8

11

1

20

7

3

10

20

20

20

20

 

Інші завдання дивись тут...