Інші завдання дивись тут...

КОМП'ЮТЕРИ ТА ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ

СТОРІНКА 8. § 1. Перша зустріч

Завдання 1. Опиши правильну поведінку учня в комп'ютерному класі.

1. У комп’ютерний клас заходь спокійно, тримай порядок на робочому місці.  

2. Приступай до роботи з чистими руками та в сухому одязі.

3. Не торкайся руками до екрану комп’ютера .

4. Клавіші клавіатури натискати легко та плавно.

5. Не можна їсти за комп’ютером.

6. Відстань від очей до екрана має становити 50-60 см.

7. Працювати в комп’ютерному з дозволу вчителя.

8. Безперервна робота з комп’ютером учня 2-3 класів – 15 хв.

9. Сиди рівно та зручно, ноги став на підлогу.

Завдання 2. Обери основне слово для предмета інформатика: а) комп'ютер; б) інформація; в) безпека. Поясни свій вибір. На уроках інформатики вивчають різні способи отримання, зберігання, опрацювання та передавання інформації за допомогою обчислювальних машин. 

Завдання 3. Запитай у тата і мами, чи використовують вони у своїй роботі комп'ютер і як він їм допомагає. Тато вивчає автомобільні шляхи. Мама шукає узори та моделі для в’язання.

 

 

СТОРІНКА 10. § 2. Як комп'ютер різні професії опанував

Завдання 1. Нагадай, будь ласка, про які професії йшлося в цьому параграфі. Лікар, продавець, перукар, закрійник, вчитель. 

Завдання 2. Як комп'ютери допомагають людям цих професій? Комп'ютер допомагає обстежити хворого, обчислити вартість покупки, підібрати нову зачіску, розрахувати викройку одягу, навчати на відстані.

Завдання 3. А чи можеш ти назвати ще професії, у яких людині потрібна допомога комп'ютера? Льотчик (керування літаком), бібліотекар (пошук книжки), касир (ведення касових операцій), диспетчер (керування польотом літаків), перекладач (перекласти текст), слідчий (пошук відбитків пальців), метеоролог (прогноз погоди), інженер-проектант (будувати споруди), оператор (набирати тексти), кулінар (пошук рецептів), модельєр (розрахунок викройки).

Завдання 4. Назвіть по черзі професії, де комп'ютер допомагає обчислювати. Фізик, математик, інженер-проектант, модельєр. 

Завдання 5. Як рибалка може використовувати комп'ютер? Дізнатися про погоду.

 

СТОРІНКА 13. § 3. Сучасні комп'ютери

Завдання 1. Мій знайомий вирушає в подорож, і йому потрібно під час подорожі використовувати комп'ютер. Як ти вважаєш, який із сучасних комп'ютерів йому краще взяти із собою і чому? Планшетний комп’ютер.

Завдання 2. Підкажи, будь ласка, який пристрій допоможе орієнтуватися в незнайомому місті, знаходити потрібні вулиці та будинки. Навігатор.

Завдання 3. Мій знайомий дуже любить читати під час подорожі, але брати із собою багато книжок він не може. Що ти йому порадиш? Електронну книжку.

Завдання 4. Розкажи своєму товаришу, який з різновидів сучасних комп'ютерів ти хочеш мати і чому. Ноутбук має широкі можливості, легко переноситься.

Завдання 5. Як диктофон може допомогти тобі в навчанні? Чи може диктофон замінити вміст твого портфеля? Допоможе зберегти пояснення вчителя, та він не замінить книгу для читання, ручку для письма.

 

ОСНОВНІ СКЛАДОВІ КОМП'ЮТЕРА. ПОЧАТКОВІ НАВИЧКИ РОБОТИ З КОМП'ЮТЕРОМ

СТОРІНКА 16. § 4. Познайомимося ближче

Завдання 1. Мій знайомий хоче зібрати комп'ютер. Він уже придбав монітор і системний блок. Які ще пристрої ти йому порадиш придбати і чому? Клавіатуру для вводу інформації, мишу для вводу команд та вибору значків на екрані монітора, принтер для друку текстів і малюнків.

Завдання 2. Мій знайомий хоче зберегти в комп'ютері звуки свого папуги. Який пристрій потрібно мати для цього? Диктофон для запам’ятовування звуків.

Завдання 3. Запропонуй кілька варіантів побудови ланцюжка за схемою: пристрій введення - системний блок - пристрій виведення. Диктофон – системний блок – колонки. Фотокамера – системний блок – принтер. Клавіатура – системний блок – принтер.  Миша – системний блок – екран.

 

СТОРІНКА 18. § 5. Хто головний?

Завдання 1. Для чого потрібні комп'ютерні програмиКомп’ютерні програми забезпечують роботу комп’ютерної техніки.

Завдання 2. Як називається професія людини, яка створює комп'ютерні програми? Програміст – люди, котрі складають програми.

Завдання 3. Вибери з наведених нижче слів ті, що близькі за значенням до поняття комп'ютерна програма – інструкції для комп'ютера:

а) інструкції; б) правила; в) розпорядок; г) набір команд. 

Завдання 4. Уяви таку ситуацію: програміст може запрограмувати комп'ютер розв'язувати для тебе будь-які завдання. Яке завдання ти йому поставив би? Зробити «розумний будинок».

Інші завдання дивись тут...