Інші завдання дивись тут...

 

СТОРІНКА 42.

НАРОДНІ КАЗКИ. Скринька казок народів світу

• Розглянь малюнки до російської казки «Міньба», вміщені на першому форзаці підручника. У якій послідовності дід здійснював міньбу? Розкажи казку далі, використовуючи повтори. Золота коняча голова – кінь – віл – баран – порося – голка.

 

СТОРІНКА 43. 

• Яка пригода трапилася з дідом ? Із чого все почалося? Чим закінчилося? Початок: дід врятував крамаря, той щедро віддячив дідові за порятунок. Закінчення: дід повернувся додому ні з чим.

• Чи схвалюєш ти вчинки діда? Чому? Ні. Дід проявив свою недалекоглядність при нерівноцінному обміні.

• Добери до слів метнувся, чвалаєш слова, близькі за значенням. Як ти вважаєш, чи можна ними замінити ті, що вжито в тексті? Метнувся – побіг, кинувся, зірвався, збігав. Чвалати — іти повільно, важко ступати, брести.

Поділи казку на частини. Придумай назву до кожної з них.

• Чи відповідають змісту казки подані приказки? Міньба одному корисна. Проміняв бика на індика. 

 

СТОРІНКА 45.

• Якими словами починається угорська казка «Як дівчина короля перехитрила». Якими закінчується? Наведи приклади зачину й кінцівки з інших народних казок. Зачин: «Жила-була десь за сімома морями кмітлива дівчина,… наказав запрягти коней і їхати по неї». Кінцівка: «Побачивши, що дівчина й справді дуже розумна, … Хто не вірить — хай перевірить». Казковий зачин: «Жила-була десь…», «Жили-були дід та баба …» Казкова кінцівка: «Я теж на тому весіллі був, мед пив, по бороді текло, а в рота не попало», «Я там був, мед-вино пив…».

• Прочитай основну частину казки. Скільки завдань дав дівчині король? Як мудра дівчина виконала їх? Король дав три завдання.

Завдання короля Відповідь дівчини
Є в мене на горищі куделя. А їй — сто років. Спряди з неї золоті нитки. Є в мого батька сторічний лозовий тин, накажіть з нього зробити веретено, і я вам спряду золоті нитки.
Є в мене на горищі сто глечиків з дірками. Залатай їх! Хай ваша величність спершу накаже повивертати оті глечики, бо ж, відома річ, латки з лицьового боку ніколи не кладуть.
Принеси й не принеси, щоб було й не було. Вийшла вона на подвір'я, де саме літала сила-силенна голубів, схопила одного голуба й поклала між сита.

• Перекажи ту частину угорської казки, яку зображено на малюнку.

«— Так ось що. Принеси й не принеси, щоб було й не було.

Дівчина подумала трохи, вийшла на кухню і попросила в кухаря два сита. Вийшла вона на подвір'я, де саме літала сила-силенна голубів, схопила одного голуба й поклала між сита. Потім пішла до короля:

— Ось я вам принесла те, чого ви бажали.

Бере король сита в руки — подивитися, що там між ними, а голуб і вилетів!

— Ось бачите, ваша величносте, я принесла й не принесла; було й немає».

• Яку українську народну казку про мудру дівчину ти знаєш? Розкажи її. «Мудра дівчина». 

• Порівняй угорську й українську казки. Чим вони відрізняються? В угорській казці король дотримав свого слова та одружився з кмітливою дівчиною, в українській казці пан довго не признавав мудрість дівчинки Марусі.

• План до угорської народної казки «Як дівчина короля перехитрила». 

Інші завдання дивись тут...