Інші завдання дивись тут...

СТОРІНКА 109.

• Завдання зі скриньок оповідань. Обери слово, яким, на твою думку, можна закінчити речення: «Коли повертається з вирію зозулька, вже і ліс, і гай стоять... (голі, зелені, багряні)». «Над ставком стоїть плакуча... (береза, верба, осока)». Коли повертається з вирію зозулька, вже і ліс, і гай стоять зелені. Над ставком стоїть плакуча верба.

• Що ти можеш сказати про героя, прочитавши кілька речень з оповідання «Одного дня я твердо вирішив залишити Землю, цю нудну, нецікаву планету, з усіма її двійками з математики. Я задумав побудувати супутник і назавжди полетіти в космос» ? Герой не є допитливим, погано вчиться, не хоче долати труднощі, не відноситься старанно до своїх обов'язків. Проте він є мрійником, напевно, космос – це його захоплення.

 

СТОРІНКА 111.

• Від чийого імені веде оповідь «Хоробре кошеня» Олександр Копиленко? Від імені мисливця («якось повернувся я з лугу після вранішнього полювання»).

• Який випадок описано у творі? Як усе почалося й чим закінчилося? «Кошеня обійшло кругом Гопака, підійшло до його пащі, спокійно всунуло туди свою маленьку голову і так застигло, мабуть, від насолоди…Подержавши кілька хвилин голову в пащі у Гопака, кошеня спокійно пішло далі. А Гопак тільки здивовано провів очима такого малого нахабу». Зачин: «Якось повернувся я з лугу… Гопак, розморений спекою, лежить, язика висунув, поклав голову собі на передні лапи. А паща в нього велика». Кінцівка: «Подержавши кілька хвилин голову в пащі у Гопака, кошеня спокійно пішло далі. А Гопак тільки здивовано провів очима такого малого нахабу».

• Що викликало в автора хвилювання? Прочитай. «Думаю: ну, зараз він його роздере».

• Що цікавого письменник розповів про собаку? «Адже відомо, що в собак немає потових залоз і в роті у них холоднувато... От кошеня і рятувалося від спеки таким досить ризикованим способом».

• Прочитай речення, у якому містяться наукові відомості про собак. «Адже відомо, що в собак немає потових залоз і в роті у них холоднувато».

• Чи й справді, на твою думку, кошеня було хоробрим? Яким виявився Гопак? На мою думку, кошеня було малим та безпечним. Гопак виявився добрим псом.

• Поясни значення приказки Живуть, як кішка з собакою. Чи відповідає вона змісту оповідання Олександра Копиленка? Приказка не відповідає змісту оповідання.

• Доведи, що прочитаний твір є оповіданням (Оповідання - невеликий за обсягом художній твір, написаний прозою, у якому автор описує здебільшого одну подію із життя одного або кількох персонажів. Оповідання можуть бути написані на основі реальних подій; пригодницькі, фантастичні, гумористичні). Придумай для нього свою назву. Оповідання «Хоробре кошеня» невеликий прозовий твір, обсягом на одну сторінку. Описує одну подію: кошеня рятується від спеки. Діють три персонажі: мисливець, Гопак, кошеня. Оповідання написане не основі реальних подій.

Інша назва оповідання: «Ризикований порятунок».

• За допомогою виділених у тексті слів склади план і перекажи зміст оповідання.

План.

1. Спека неймовірна.

2. Кошеня мандрує до Гопака.

3. Кошеня підійшло до пащі та всунуло голову.

4. Рятувалося ризикованим способом.

5. Кошеня пішло.

 

СТОРІНКА 112.

• Прочитай текст Олександра Копиленка «Смілива зозулька». Поміркуй над змістом заголовка. Зверни увагу, як ніжно автор називає пташку. Автор характеризує дещо, притаманне зозулям (Зозулю називають ключницею вирію: пташка першою відлітає в теплі краї, тому в народі кажуть, що вона відмикає ключами ворота вирію. Навесні зозуля прилітає останньою — зачиняє ворота вирію). Автор називає птаха пестливим словом.

• Чому автор назвав зозульку сміливою? Прочитай, як він описує переляк інших пташок. Зозуля поїдає велику волохату гусінь.

«— Бр-р-р!.. — тремтить з остраху синиця.

— Йой! — задкує мухоловка.

— Тюй-тюй-тюй! — репетує повзик».

• Доведи за текстом, що письменник наділяє молоді пагінці та птахів людськими властивостями. Про листочки пише: «простягають зелені рученята молоді пагінці». Про птахів пише: «Треба зозульку покликати! — гукає хтось. — Тільки вона цієї гусені не боїться...». Про зозулю пише: «Прилетіла зозулька і всю гусінь винищила».

• Знайди рядки, у яких подано цікаві відомості про зозулю. Зозуля пізно повертається з вирію («коли повертається з вирію зозулька, вже і ліс, і гай стоять зелені»), зозуля поїдає велику волохату гусінь («прилетіла зозулька і всю гусінь винищила»).

• Яку пору року описано в оповіданні? Доведи свою відповідь за текстом. В оповіданні описана весняна пора: навесні птахи повертаються з вирію («коли повертається з вирію зозулька»), природа ожила («ліс, вже і ліс, і гай стоять зелені»). 

• План до оповідання Олександра Копиленка «Смілива зозулька».  

Інші завдання дивись тут...