Інші завдання дивись тут...

СТОРІНКА 116.

• Прочитай тексти Миколи Трублаїні «Тико і Волохан», «Хвиля-напасниця». Назви персонажів прочитаних оповідань (персонажі художнього твору, або герої, або  дійові особи – це ті, хто зображений у художньому творі, здебільшого це люди, але в байках можуть бути тварини, рослини, навіть цілком несподівані предмети, що виступають як живі істоти). Хто такі Тико й Умк? Чому песика назвали Волоханом? Персонажі оповідання «Тико і Волохан»: Тико, Волохан, люди з пароплава, Умк. Тико й Умк – два брати («Він жив зі своєю мамою і старшим братом на березі холодного моря»). Песик мав густу шерсть («Песик був волохатий, і прозвали його Волохан»).

• Розкажи, як подружилися Тико й Волохан. Волохан дав знати старшому братові Умку, де знаходиться Тико. Так трирічний  хлопчик Тико був врятований Волоханом  та Умком.

• Прочитай опис тундри. Якою її змалював письменник? Тундра холодна, сувора, безлюдна: «Навколо їхньої хатини розляглася тундра. В тундрі не ростуть дерева. Там лише мох, болото та каміння. В тундрі дуже мало людей». 

• Прочитай опис прибою. Чому автор назвав хвилю напасницею? «Вітру на морі не було, проте клекотів сильний прибій. Висока хвиля підіймалася на поверхні моря, котилась до берега, тут розсипалась і далеко заливала узбережжя. Хвиля котила багато камінців і піску. Вона то викидала їх на берег, то тягла знов у море», «Перемагаючи прибійну хвилю», «Хвиля кидала його разом із Тико на пісок, а потім хапала і несла назад у море».

Напасниця - та, хто напала, нападає або збирається нападати на кого-, що-небудь. 

• Як удруге було врятовано Тико? Тико присів біля води, щоб помити руки. Морська хвиля понесла чотирирічного хлопця від берега. Волохан кинувся услід за Тиком у море, в зубах з Тиком наближався до берега. Умк витягнув обох на берег.

• План до оповідань Миколи Трублаїні «Тико і Волохан», «Хвиля напасниця».

 

СТОРІНКА 117.

• Прочитай опис ранку в тексті Василя Сухомлинського «Які вони бідні». Якими були небо, небосхил, зорі? «Небо на сході стало рожевим, небосхил з кожною хвилиною світлів, зорі згасали».

• Знайди в тексті слова, ужиті замість слова жайворонок. Чому спочатку письменник порівнює пташку із сірою грудочкою, а потім з вогником? Жайворонок, грудочка, вогняна пташка. Сіренька пташка швидко грудочкою піднімалась у височінь, немов підкинутий камінець. На висоті пташка заспівала, ніби вогняний посланець сонця.

• Прочитай речення з виділеним висловом «сіра грудочка понеслась у височінь». У який момент жайворонок злинув у височінь? Жайворонки співають високо в небі, для перепочинку каменем падають униз, потім піднімаються увись, щоб продовжити свою пісню. Розповідь на тему «Як співає жайворонок» 

• Прочитай опис співу жайворонка. Вивчи його напам'ять. Намагайся за допомогою інтонації передати красу почутого героями. «Немов над полем хто натягнув срібну струну, і вогняна пташка, доторкаючись до неї крильцями, розсипає над степом музику».

• Як ти розумієш вислови: розсипає над степом музику; затамував подих; світало; зірниця зайнялася: зорі згасли; спало на думку? Розсипати над степом музику – співати. Затамував подих – притих. Світало – розвиднялося, починався день. Зірниця зайнялася – зоря запалала. Зорі згасали – зникали. Спало на думку – пригадав. Затамувати подих (затримати дихання) – у прямому значенні означає затримка дихання (наприклад, для одержання якісного рентгенівського зображення грудної клітки, при плаванні), у переносному значенні – уважно, не пропускаючи навіть дрібниці (вважається, що людина затамувавши подих, отримає максимально якісний результат).

 

• Прочитай оповідання, опустивши опис жайворонкової пісні. Що змінилося? З якою метою автор увів цей опис у текст? Без опису пісні читачі не дізнаються про особливість співу жайворонка.

• Поясни зміст заголовка. Яка основна думка оповідання? Бідні ті, хто не прагне дізнаватися, бачити прекрасне, пізнавати (не просто слухати, а чути, не просто дивитися, а бачити). Тема твору: побачений схід сонця, почутий спів жайворонка не залишать нікого байдужим. Основна думка: придивлятися та прислухатися до краси природи.

 

• Робота в парі. Прочитайте розмову сина з батьком в особах, намагаючись передати їхні почуття.

— Ходімо в поле. Послухаємо жайворонкову пісню.

— Татку, а ті, хто зараз сплять, не знають цієї музики?

— Не знають.

— Які вони бідні...

Голос батька впевнений, щирий, мудрий (батько мудрий та щирий наставник). Голос сина допитливий, захоплюючий, схвильований, співчутливий (син допитливий, спостережливий, милосердний, гордий).

• План до оповідання Василя Сухомлинського «Які вони бідні». 

 

СТОРІНКА 119.

• Прочитай текст Василя Сухомлинського «Верба – мов дівчина золотокоса». 3 ким автор порівнює вербу, із чим — її віти? Доведи свою відповідь за текстом. Верба, мов дівчина золотокоса, віти, мов коси дівочі.

• Прочитай ті частини оповідання, у яких ідеться про щасливу дівчину-вербу. Хто щасливий разом з нею? Чому? «Біля самого стовбура маленька пташка помостила гніздечко. Прокидається вона рано-вранці. Як вилітає зі свого теплого гніздечка, зелені коси тремтять. Це верба прислухається до пташиного співу», «Весною вона прилетить, і верба перестане сумувати. Знову зазеленіють коси, рано-вранці прокидатиметься щаслива дівчина».

«І пташка буде щаслива, бо вона вдома, на Батьківщині. Бо Батьківщина — це найдорожче для нас. Дорожчого за Вітчизну немає нічого».

• У якій частині оповідання вжито слова сумує, зітхнула? Які почуття  верби вони передають? Кінцівка: «А зараз дівчина золотокоса сумує. Тихо над ставком. Упав золотий листок і поплив кудись далеко-далеко. Зітхнула верба». Почуття засмучення, горя, суму, туги, хвилювання, розгубленості, розпачу.   

 

• Простеж, як змінюються почуття дівчини-верби зі зміною кольору її кіс. «Схилила свої зелені віти й дивиться у воду… Як вилітає зі свого теплого гніздечка, зелені коси тремтять. Це верба прислухається до пташиного співу». «А зараз дівчина золотокоса сумує. Тихо над ставком. Упав золотий листок і поплив кудись далеко-далеко. Зітхнула верба». «Весною вона прилетить, і верба перестане сумувати. Знову зазеленіють коси, рано-вранці прокидатиметься щаслива дівчина».

 

• У яких рядках твору зосереджено його основну думку? Прочитай. «Батьківщина — це найдорожче для нас», «Дорожчого за Вітчизну немає нічого».

• Перекажи зміст оповідання за малюнками.

• План до оповідання Василя Сухомлинського «Верба – мов дівчина золотокоса».  

• Прочитай назву твору Віри Артемонової «Ясенок». Спробуй передбачити, про що в ньому йтиметься. Про молоде дерево ясен. 

Інші завдання дивись тут...